En ensam flicka på en skolgård sitter med händerna för ansiktet medan en grupp flickor tittar på. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Mobbade är särskilt utsatta, enligt rapporten. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Varannan niondeklassare utsatt för brott

Mobbade är särskilt utsatta
1:10 min

Nära hälften av elever i nionde klass blev under fjolåret utsatta för någon form av brott i skolan.

Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet. Samtidigt är mobbade elever mer utsatta för brott än andra.

Runt 4 700 niondeklassare har tillfrågats och av dem uppger alltså nästan hälften att de utsatts för brott i skolan under 2015, det år för vilket studien gäller.

Främst handlar det om stöld men för killarna är misshandel också vanligt, medan det bland tjejerna är vanligare att utsättas för sexuellt ofredande och olika typer av sexualbrott.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är mobbade elever särskilt utsatta för den här typen av brott vilket enligt utredaren Anna Frenzel därmed gör dem dubbelt utsatta i skolan.

Men andelen elever som utsatts för brott är ungefär lika stor som andelen som varit delaktiga i att begå brott, alltså ungefär varannan niondeklassare. Då handlar det främst om skadegörelse, stöld eller våld.

Nära var tredje kille uppger sig begått ett våldsbrott under 2015. För tjejerna är motsvarande andel en av fem.

Filmer och bilder som oönskat läggs ut på sociala medier uppges också vara ett stort problem. Det har enligt rapporten från Brå under fjolåret drabbat var fjärde tjej och var sjätte kille i nian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".