Jordbruksstöd från EU. Bild på traktorer och svenska sedlar.
Många bönder väntar även på pengar från 2015. Ungefär 200 miljoner kronor. Foto: Christine Olsson/TT.

EU-pengar till bönder dröjer

Jordbruksverket: Behövs en förenkling av EU:s stödsystem
1:25 min

På torsdag betalar Jordbruksverket ut sammanlagt 1,2 miljarder i EU-stöd till bönder runt om i Sverige. Men fortfarande fattas drygt en miljard av 2016 års stöd, som inte kommer att hinna betalas ut innan nyår.

Den sista dryga miljarden av EU:s stöd till det svenska jordbruket för 2016 kommer inte att hinna ut till bönderna innan nyår.

Dessutom väntar många bönder fortfarande på pengar för 2015, sammanlagt ungefär 200 miljoner kronor.

Även om den miljard som kommer imorgon, torsdag, naturligtvis välkomnas för många, gäller det att hinna betala fakturor innan årsskiftet.

Och det finns ett missnöje med Jordbruksverkets förseningar.

– Jag kommer att få en utbetalning nu i mellandagarna eller i början av nästa år, men det är långt i från alla pengar jag ska ha, säger Sören Axelsson som har en köttgård i Uppland.

Att utbetalningarna av EU-stöden har varit försenade både under 2015 och 2016 har kritiserats inte bara av bönder som hamnat i ekonomisk knipa, utan också av Statskontoret som granskat verket på uppdrag av regeringen.

"Jordbruksverket har haft dålig kontroll över arbetet med att anpassa utbetalningssystemet till nya EU-regler, och myndigheten har varit för konsultberoende med höga kostnader som följd", skriver Statskontoret.

Anders Egonsson, som ansvarar för Jordbruksverkets utbetalningar till bönderna, säger att det är mer komplicerat att betala ut nu än tidigare, med fler stödformer.

– Vi räknar med att 2017 ska bli ett normalår då det mesta av stöden betalas ut under året. Men egentligen behövs en förenkling av hela EU:s stödsystem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".