Kerry pratar vid ett podium
USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: TT

Efter Kerrys tal – Netanyahu välkomnar Donald Trump

Kerry: Vi kan inte stå vid sidan
1:35 min

USA:s avgående utrikesminister John Kerry sa i ett tal i dag att en tvåstatslösning i konflikten mellan israeler och palestinier är i allvarlig fara.

De ökande israeliska bosättningarna på ockuperat område saboterar möjligheten till fred, enligt utrikesministern.

– Till slut kunde vi inte försvara de mest extrema bosättarna när de försöker förstöra en tvåstatslösning, sa John Kerry som talade i mer än en timme och försvarade att USA släppt igenom en resolution i FN om att bosättningarna strider mot internationell lag och måste upphöra.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har anklagat USA för att skriva resolutionen bakom ryggen på Israel. Kerry dementerade det och beskrev hur han upprepat varnat Netanyahu att FN skulle agera om Israel inte ändrade politik. Samtliga länder i säkerhetsrådet står bakom resolutionen.

Tvåstatslösning är den enda lösningen, sa Kerry, och argumenterade att det vore det bästa för Israels säkerhet. Han sa också att terrorhandlingar från palestinier måste upphöra och fördömas.

– Det måste bli en förhandlingslösning, men vi kan inte stå vid sidan om och inte göra någonting, försvarade sig Kerry.

Efter talet kritiserades utrikesministern från Netanyahus krets för att vara ensidig och för att ha fått bosättningarna på hjärnan.

Netanyahu själv välkomnade maktskiftet till Donald Trump, den tillträdande presidenten i USA, som twittrade redan före talet att "vi kan inte fortsätta låta Israel behandlas med sånt totalt förakt och bristande respekt".


Vad det innebär är ännu oklart. Trump måste övertyga hela säkerhetsrådet först för att kunna ändra FN-resolutionen, men Israel har redan sagt att de inte tänker följa den.

Trump har också sagt att han funderar på att skicka sin svärson, Jared Kushner, för att försöka mäkla fred. Kushner är ortodox jude och en av Donald Trumps närmaste rådgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".