USA:s utrikesminister John Kerry
USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: Zach Gibson/TT

Kerrys kritik väcker starka reaktioner

Talet föll inte Israels premiärminister i smaken
1:55 min

USA:s utrikesminister John Kerrys överraskande skarpa kritik av Israels bosättarpolitik har väckt starka reaktioner bland israeler och palestinier.
Kerry försvarade att USA släppte igenom en FN resolution om att bosättningarna strider mot internationell lag och måste upphöra och han varnade samtidigt för att de mest extrema bosättarna är på väg att förstöra en tvåstatslösning.

Det var för många ovanlig och till och med oväntad skarp kritik som den amerikanske utrikesministern levererade i går.
Han sa bland annat att de allt fler israeliska bosättningarna på ockuperat område, alltså Västbanken, är ett stort hinder för fred.

I dag bor fler än en halv miljon israeler i omrking 140 bosättningar som uppförts sedan Israel ockuperade Västbanken och Östra Jerusalem 1967.

Enligt internationell lag anses bosättningarna på den ockuperade marken vara illegala men Israel motsätter sig och menar bland annat att det rör sig om byggen på historisk judisk mark.

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu var kritisk efter Kerrys tal och menade att Kerry "tvångsmässigt fokuserar på bosättningar"

"Han spenderade det mesta av sitt tal på att skylla på Israelerna för bristen på fred. Han fördömde passionerat judarnas möjlighet att leva i sitt historiska hemland i sin eviga huvudstad Jerusalem", sa han.

John Kerry presenterade också vad han anser skulle kunna vara en slutgiltig lösning på den ändlösa konflikten: Två stater, Israel och Palestina som baseras på 1967 års gränser, fullständiga medborgerliga rättigheter för alla medborgare, en lösning på den palestinska flyktingfrågan, många bor sedan årtionden i flyktingläger som utvecklats till städer,
ett slut på ockupationen och för att säkerställa Israels säkerhet- en demilitariserad palestinsk stat.

En del av lösningen skulle också vara en av de nu mest omtvistade frågorna, nämligen Jerusalems öde. Enligt Kerry skulle Jerusalem mycket väl kunna vara huvudstad i två länder i en tvåstatslösning.

Kerrys tal föll inte Netanyahu i smaken, den israeliske premiärministern anklagade Kerry för att vara partisk och för att ha fått bosättningar på hjärnan, han sa att han ser fram emot att samarbeta med USA:s kommande administration under ledning av Donald Trump. Trump som uppmanat Israel att "hålla ut".

Palestiniernas president Mahmoud Abbas säger att han är villig att återuppta fredssamtalen och att han är övertygad om att det är möjligt att åstadkomma fred, men påpekade samtidigt att palestiniernas viktigaste krav är att Israel slutar bygga bosättningar på ockuperad mark innan nya fredssamtal kan inledas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".