Evakueringen av Aleppo.
Evakueringen av Aleppo. Foto: AP

Turkiet vill se eldupphör innan årsskiftet

"Finns ingen ordentlig beredskap"
2:12 min

Det är oklart om eldupphöret i Syrien, som skulle ha trätt i kraft i natt, faktiskt blivit verklighet. Turkiets utrikesminister vill se ett slut på striderna i Syrien före årets slut. Och för människorna som evakuerats från ruinerna i östra Aleppo är läget svårt.

Det påstådda avtalet, enligt uppgifter i turkiska medier framförhandlat mellan Turkiet och Ryssland, ska gå ut på att utvidga eldupphöret i miljonstaden Aleppo till hela det krigshärjade landet. Turkiets mål är att få slut på striderna innan året är slut - men några samtal mellan den turkiska regeringen och Syriens president Bashar al-Assad är inte aktuella, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Överenskommelsen har inte bekräftats av regeringen i Moskva. Och läget för de tiotusentals människor som innan jul evakuerades från det sönderbombade östra Aleppo, till landsbygden i Idlibprovinsen, är svårt.

– Det finns ingen ordentlig beredskap för att täcka behovet för alla de här människorna, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser. Många har dessutom flytt flera gånger inom landet. Det handlar om väldigt sårbara människor som redan saknar väldigt mycket. Läget är riktigt skört.

Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé har följt människor som evakuerats från Aleppo till Idlib. Han tror att de snart blir tvungna att fly vidare.

– Det pågår fullskaligt krig, och den syriska regimen lär flytta fram frontlinjen mot Idlib. Det utsätter civilbefolkningen för stor fara. Deras enda alternativ är att söka sig vidare till Turkiet och Europa, säger han.

– Man får inte glömma bort att Idlib består av landsbygd. Det är ingen plats människor kan etablera sig och börja om sina liv.

De senaste veckorna har regeringen i Ankara stått värd för förhandlingar mellan Ryssland och den syriska oppositionen. Nya samtal väntas på torsdagen, den här gången även med Turkiet, rapporterar al-Jazeera enligt nyhetsbyrån AFP.

Om eldupphöret i Syrien skulle hålla är tanken att den ska utgöra grunden för kommande fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana, mellan Assadregimen och oppositionen. Förhandlingarna i Astana kommer att övervakas av Ryssland och Turkiet, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".