Livstidsdömde Kaj Linna på Norrtäljeanstalten har suttit i fängelse i elva år, dömd för mord. Foto Magnus Hallgren / DN / TT
Livstidsdömde Kaj Linna på Norrtäljeanstalten har suttit i fängelse i elva år, dömd för mord. Foto: Magnus Hallgren/TT

Kaj Linna beviljas resning

Kaj Linna: Det är klart jag vågar hoppas
1:56 min

Kaj Linna som dömdes till livstids fängelse för mord och grovt rån 2004 beviljas resning. Det meddelade Högsta domstolen i dag.

I över 12 år har Kaj Linna avtjänat det livstidsstraff han dömdes till 2004 då han befanns skyldig till det brutala Kalamarksmordet. Han har hela tiden hävdat sin oskuld och efter upprepade försök beviljas han nu resning av Högsta domstolen.

– Jag satt och väntade och tittade på text-tv kvart i åtta och jag var inte nervös för fem öre. Men sedan när beskedet kom då blev jag nervös, säger Kaj Linna till Ekot. 

Hade du vågat hoppas på det här?

– Absolut. Det var att förvänta sig att det sunda förnuftet ska få rätt. Det är klart jag vågar hoppas, säger han.

Även Linnas advokat välkomnar torsdagens besked.  

– Det är fantastiskt. Det har varit målet hela tiden, samtidigt så kan man kanske inte släppa att det finns en klump i både magen och halsen kring det här målet därför att det är oerhört sorgligt i botten, säger Thomas Magnusson, Kaj Linnas advokat. 

I april 2004 utsattes två bröder i Kalamark utanför Piteå för ett brutalt rånöverfall. Den ena brodern avled av sina skador och den andre skadades svårt. Senare samma år dömdes Kaj Linna mot sitt nekande och dömdes till livstids fängelse för mord och grovt rån. Som bevisning åberopades bland annat ett huvudvittne som sade sig ha hört Kaj Linna säga att han planerade en stöt mot bröderna.

För Kaj Linna har det varit en lång kamp för möjlighet till upprättelse.

– Jag hoppas väl på att jag får återuppta mitt liv igen och försöka rädda det som går att rädda av det som gått förlorat, säger han till Ekot.

Det är tredje gången som Linna begär resning och HD väljer nu att bevilja resningen. Detta mot bakgrund av nya uppgifter som framkommit som visar att huvudvittnet på en rad punkter lämnar uppgifter som avviker från de uppgifter han tidigare har lämnat.

– Det finns en möjlighet att få resning under vissa förutsättningar och en sån förutsättning är att domstolen gör bedömningen att det finns synnerliga skäl för en ny prövning mot bakgrund av nya uppgifter som kommit fram, och det är det som vi här i Högsta domstolen har beslutat i det  här målet, säger justitieråd Anders Eka.

Beslutet innebär att Hovrätten för Övre Norrland nu ska göra en ny prövning av frågan om Kaj Linna har begått brotten.

Enligt Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet, talar det för att det kan komma att bli en friande dom när Hovrätten nu tar upp fallet igen.

– Många gånger kan man tolka ett beslut om resning till förmån för den tilltalande som att det också kommer att leda till en frikännande dom, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".