USAs president Barack Obama tas emot av Sveriges utrikesminister Carl Bildt på Arlanda flygplats utanför Stockholm.
Arikivbild. USA:s president Barack Obama tas emot av Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt på Arlanda flygplats utanför Stockholm. Foto: Erik Mårtensson/TT

Carl Bildt om Barack Obamas eftermäle i utrikespolitiken

"Under Obama-åren blev relationen mellan Sverige och USA mycket starkare"
3:01 min

USA:s president Barack Obama lämnar Vita Huset om några veckor och det skrivs böcker om hur han lyckades under sina åtta år. Eftermälet blir nog ganska positivt när det gäller utrikespolitiken, trots en del misslyckanden, men allt rår inte Obama för. Det anser Sveriges förre utrikesminister och statsminister Carl Bildt, nyligen på besök i Washington.

För svensk del betydde Obama stärkta relationer med USA, säger Bildt:

– Under Obama-åren blev relationen mellan Sverige och USA mycket starkare. Han var det första amerikanska presidenten som kom på ett officiellt besök till Sverige, och det är ett besök som han i olika samtal ofta återvänt till och påpekat hur framgångsrikt det var. Så under Obama-administrationen har det varit möjligt att mycket närmre band, både utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiskt mellan Sverige och USA än vad som tidigare var acceptabelt. 

Hur mycket har Obama haft av Sverige och nordeuropa?

– Det kan man alltid diskutera men han har haft ett engagemang för stabiliteten i nordeuropa. Jag minns mycket betydelsefulla politiska tal han hållit, bland annat om säkerheten i det baltiska länderna. Sverige är en del av detta område. Det engagemang han visat om ett ökat dataengagemang för säkerheten av vår del av världen har också varit betydelsefullt för Sveriges säkerhet. 

Sverige och USA har gjort en överenskommelse på högsta nivå om försvarssamarbete och Obama har framhållit de nordiska länderna som förebilder, bland annat i klimatpolitiken.

Under Obamas tid har också samarbetet i världen ökat för att bekämpa terrorism. Enligt Carl Bildt har det lett till en tryggare värld:

– Tiden omedelbart efter den elfte september var det många som trodde det skulle bli mycket, mycket värre. Men om man tittar på det säkerhetssamarbete som byggts upp sedan dess kan man nog säga att en elfte september inte skulle ha inträffat igen. I den meningen är vi säkrare idag än vad vi var för tio år sedan, säger Carl Bildt. 

I USA pågår en debatt om Obamas Syrienpolitik, där han får kritik för att USA inte tidigt beväpnade så kallade rebeller. Hotet att USA skulle agera om Syrien använde kemiska vapen infriades aldrig:

– Det är ju en av de saker som diskuteras mest här och går man till den ”prevailing opinion” i Washington så är det att han visade svaghet. Vad Obama uppnådde där med diplomatimedhjälp av ryssarna var att han fick iväg alla kemiska vapen. Det var det ingen som trodde, och det var en diplomatisk framgång tycker jag.

Besvikelsen över att USA inte ingrep militärt finns både i USA och i andra länder, men i EU-kretsen fanns det stöd för Obama, enligt Carl Bildt:

– Den linje han då tog var den som vi från europeisk sida nog tyckte var den klokaste.

Attentatet på julmarknaden i Berlin hade inte ägt rum när den här intervjun gjordes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".