Putin Syrien
Foto: TT.

Vapenvila i Syrien bekräftas av Putin

"Uppseendeväckande att USA inte är inblandat"
2:09 min

Syriska regimen har undertecknat ett avtal om vapenvila med landets rebeller, säger Rysslands president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Avtalet ska också innebära en gemensam ambition att inleda fredssamtal. Regeringsarmén ska enligt avtalet avbryta alla militära insatser vid klockan tolv i natt.

Avtalet kommer efter att Ryssland och Turkiet kommit överens om läget. Maria Persson-Löfgren, Ekots Rysslandskorrespondent, säger att det består av flera delar.

Det ska handla om tre dokument som skrivits under. Det första innebär ett eldupphör mellan syriska regimen och oppositionsgrupper. Det andra handlar om hur man ska gå vidare och det tredje om hur landet ska delas in så att olika länder tar ansvar för olika delar av Syrien.

Avtalet är undertecknat av den syriska regimen och flera rebellgrupper. Men alla grupper som strider i landet har inte gått med på eldupphör, bland dem IS. Totalt ska 62 000 rebeller stå bakom vapenstilleståndet.

Nu är frågan vad det här får effekt, säger Maria Persson-Löfgren.

– Det återstår att se, det ska träda i kraft en total vapenvila i natt. Håller den och kan man gå vidare i de planer som skrivits under? Det är heller inte helt klart hur många grupper från den syriska oppositionen som varit med på det här.

Aron Lund, Mellanönsternkännare och journalist, är inte övertygad om att det blir en framgång.

– Alla tidigare försök till vapenvila har misslyckats. Det kan vara mer framgångsrikt att hitta flera mindre avtal – jag har personligen svårt att tro på ett stort avtal som ger vapenvila i hela landet, säger Aron Lund.

Han säger också att det är "uppseendeväckande att USA, som är supermakten i världen, inte är direkt inblandat i förhandlingarna". 

Mats Karlsson, chef för utrikespolitiska institutet, säger att det är väldigt viktigt att de humanitära aktörerna får tillgång till drabbade platser.

– Att dessa överenskommelser håller är oerhört viktigt för det humanitära området. För det andra hoppas jag att framför allt FN:s roll stärks. Syriernas uppfattningar måste också höras framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".