Kråka till vänster och kaja till höger
Kråka till vänster och kaja till höger. Foto: TT

Nytt centrum för biologisk mångfald

Professor: Hoppas det blir något som alla engagerar sig i.
1:39 min

Vet du skillnaden på en kråka och kaja? Antalet arter minskar på jorden och kunskapen om naturen och vikten av biologisk mångfald minskar bland människor menar forskare. För att hejda den här utvecklingen startas i Göteborg ett nytt centrum för biologisk mångfald.

Så här låter en kråka – och så här låter en kaja

– En kråka och en kaja. Det låter som samma sak så det kan jag inte, säger Isabella Lindgren från Göteborg.

– Vi pratar ofta om det som kallas artblindhet att väldigt få människor kan skilja på en kråka eller en kaja, säger Alexandre Antonelli, är professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

– Vi vet väldigt mycket om olika bilar, viner och ostar men inte så mycket om hur man känner igen olika arter, vad biologisk mångfald är för något och vilken betydelse det har, säger Alexandre Antonelli, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet

Antalet arter på jorden, både på land och hav minskar stadigt och att stoppa den utvecklingen är nödvändigt. Dagens utarmning jämförs av forskarna i storlek med då dinosaurierna försvann från jorden.

Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier, ska det nya centret heta och blir ett samarbeta mellan 13 olika institutioner. Göteborgs Universitet, Göteborgs botaniska trädgård, Nordens Ark, Universeum och Chalmers är några av deltagarna.

Den huvudsakliga uppgiften blir att utöka och vidareutveckla forskningen om biologisk mångfald samt att på ett bättre sätt länka samman forskare, beslutsfattare och allmänhet.

– Vi hoppas att detta kommer sätta biologisk mångfald på allas läppar så att detta får sin rätta plats i den alllmänna debatten. Att detta blir något som alla engagerar sig i och känner för säger Alexandre Antonelli, professor vi institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet

Bredden gör satsningen unik både nationellt och internationellt menar Alexandre Antonelli och målet är också att forskare ska bli bättre på att förklara varför det är viktigt att bevara arter och natur. Och Isabella Lindgren från Göteborg som kommer gående med sin barnvagn tänker så här.

– Det är ju väldigt, väldigt sorgligt att se arter som dör ut och vi har många arter som minskar och det tror jag definitivt är ett problem för den kommande generationen, säger Isabella Lindgren från Göteborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".