Stora moln där solen spricker igenom, över bostäder
Höjningen blir i genomsnitt 0,67 procent, vilket för en normalstor tvåa blir cirka 35 kronor i månaden. Foto: Tomas Oneborg/TT

Klart med hyror – lägsta höjningen på tio år

Hyreshöjning som är klart lägre än inflationen
1:34 min

Närmare 500 000 av landets hyresgäster har nu fått sina nya hyror klara för nästa år. Det blir de lägsta hyreshöjningarna på tio år.

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen är nöjd med resultatet av förhandlingarna.

– Företagen har faktiskt lyssnat in vår bild av läget där vi har tryckt väldigt mycket på det ekonomiska läget och att det även ska komma hyresgästerna till del. Har man ägt sitt boende så har man under de senaste åren fått sänkta boendekostnader. Och då har vi drivit det i förhandlingarna att vi tycker att de låga räntorna ska komma hyresgästerna till del.

De nu färdigförhandlade hyrorna gäller främst de som bor i kommunalägda fastigheter - och därmed har nu en tredjedel av landets hyresgäster fått sin hyra klar för nästa år.

Höjningen blir i genomsnitt 0,67 procent, vilket för en normalstor tvåa blir cirka 35 kronor i månaden. I praktiken innebär det en real hyressänkning eftersom höjningen ligger klart under den allmänna prisstegringen i samhället.

Förhandlingarna med de privata fastighetsägarna pågår - där kräver fastighetsägarna en höjning på nästa två procent. Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm, säger att hyreshöjningarna som hittills förhandlats fram inte täcker de ökade kostnader och att det här på sikt är ett hot mot hyresrätten där fastighetsägare väljer att sälja till nybildade bostadsrättsföreningar.

– Ja, vill vi ha hyresrätter i framtiden så är det ju viktigt att man har en konkurrenskraftig avkastning, det vill säga en rimlig löpande hyresutveckling. Annars så stärks ju viljan att ombilda och inte bygga nytt. Och det är oroväckande för hyresrättens framtid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".