Hundratals räddade utanför Italien

1:19 min

Överfulla båtar med flyktingar och migranter fortsätter mot Italien nu de sista dagarna på året. 900 personer har räddats under ett dygn i olika insatser.

Gungande räddningsfartyg som halar upp människor på båtdäck är vardag på Medelhavet. Barn och sjuka blir omhändertagna först. De flesta av de 900 flyktingarna och migranterna räddades från två träbåtar som kom tillsammans.

Räddningsoperationerna mellan Italien och Libyen styrdes av den italienska kustbevakningen Guardia Costieras ledningscentral i Rom. Nödsamtalen dit är många och med hjälp av stora kartor styrs insatserna.

I Libyen fungerar inte kustbevakningen och det gör att Italien också koordinerar operationerna utanför det nordafrikanska landet. När italienarna ringer till den libyska myndigheten svarar ingen.

De människor som räddats det senaste dygnet kommer från länder som Eritrea, Bangladesh, Pakistan, Somalia och Syrien. Trycket på Italien har varit stort under flera år och i år har rekordmånga räddats till italienska hamnar, över 180 000 människor.

Majoriteten av de som dött på Medelhavet i år har kommit via Libyen med kurs mot Italien. I Libyen sitter flyktingarna och migranterna ofta inlåsta under fruktansvärda förhållanden där människor torteras och dödas av kriminella nätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista