En elev går i en skolkorridor i Sofia skola.
Foto: Jessica Gow/TT

Fler viteshot mot skolor

Ska inte bero på att skolor sköter sig sämre
1:17 min

Antalet skolor med vitesförelägganden till följd av brister fortsätter öka. Det enligt siffror från Skolinspektionen som ansvarar för tillsynen.

Jurist Matilda Björlingson vid myndighetens rättsenhet tror dock inte orsaken är att skolorna sköter sig allt sämre, utan förklarar det med fler besök och ny skrivning i skollagen.

– Från januari 2015 infördes en utökad möjlighet för Skolinspektionen att förelägga med vite. Och i särskilt allvarliga fall där det försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen med sin utbildning ska vi förelägga med vite. Tidigare kunde vi välja själva om vi ville använda vite som påtryckningsmedel eller inte, säger hon.

101 vitesförelägganden har hittills givits i år enligt Skolinspektionens preliminära siffror. Det kan jämföras med 89 stycken i fjol och bara 24 stycken år 2014.

Samtliga friskolor besöks medan myndigheten på de kommunalt drivna skolorna koncentrerar sig på de enkäter och betyg signalerar olika brister.

Det kan vara problem med den allmänna ordningen och med studieron eller om att särskilt behövande elever inte får tillräckligt stöd.

Något som i sin tur kan ha flera orsaker enligt Matilda Björlingson.

– Det kan handla om en kompetensfråga hos lärare eller hos skolledning. Det kan vara en resursfråga, det finns många förklaringar till det.

I de allra flesta fall har skolorna hittills åtgärdat de av Skolinspektionen kritiserade bristerna innan hotet om vite utdömts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".