Två föräldrar som är ute och går med barnvagn.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Brett stöd för begränsad föräldrapenning för nyanlända

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan stödjer förslaget
1:01 min

Regeringens förslag om att begränsa föräldrapenningen för nyanlända får ett brett stöd av remissinstanserna.

Regeringen menar att dagens regler som ger rätt till 480 föräldradagar, oavsett om barnet är något eller några år när de kommer till landet, begränsar möjligheten för kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden.

Därför föreslår man att nyanlända föräldrar som kommer till Sverige med barn som fyllt ett år maximalt ska kunna ta ut 200 dagar, medan föräldrar med barn som fyllt två ska ha rätt till 100 dagar.

De tyngsta remissinstanserna, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, stödjer förslaget. Arbetsförmedlingen skriver i sitt remissvar att förslaget kan ge en drivkraft till att söka arbete eller studier, och man förväntar sig en positiv effekt på arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor som kommer till Sverige med barn.

Kritiken mot förslaget som kommit in handlar framför allt om utformningen av reglerna. Inspektionen för Socialförvaltningen, är även de positiva till förslaget, men menar att åldersstegen som bestämmer hur många dagar man har rätt, till ska slopas.

Istället borde avtrappningen av antalet dagar spegla den genomsnittliga användningen mer exakt. Detta för att försäkringen ska bli mer rättvis

Ekot har sökt ansvarig på Arbetsförmedlingen utan framgång. Även Försäkringskassan har valt avböja och hänvisar till remissvaret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".