Delad bild: kvinna framför plansch med texten Var är Sombath Somphone, kvinna framför plansch med texten stoppa försvinnandena.
Angkhana (t.v.) ger aldrig upp hoppet att sanningen om hennes man Somchais försvinnande ska komma fram. Shui-Meng (t.h.) är besviken på hur länder numera bryr sig mer om handel än att stå upp för mänskliga rättigheter. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Många försvunna i Sydostasien

"Jag måste få veta vad som hänt"
2:24 min

De senaste 15 åren har minst 60 människor i Thailand och 11 i Laos blivit bortförda med tvång och aldrig hittats. Deras försvinnande kan i nästan samtliga fall kopplas till myndigheter.

På en övervakningsfilm från Laos huvudstad Vientiane ses hur Sombath Somphones bil stoppas av polis för fyra år sedan. Hans fru har sedan dess letat och sökt svar.

– Jag tror och hoppas att han lever. Jag måste få veta vad som hänt, säger Shui-Meng.

På övervakningsfilmen syns hur hennes man körs iväg en annan bil. Men trots bevis att polis var inblandad har inget hänt i polisutredningen sedan sommaren 2013.
Sammanlagt har elva personer försvunnit i Laos på liknande sätt.

Sombath drev en organisation som bland annat hjälpte bönder med landrättigheter mot staten. I kommunistiska enpartistaten Laos tystas all kritik brutalt.

I Thailand har minst 60 personer på liknande sätt försvunnit de senaste 15 åren. En av dom är advokaten Somchai som fördes bort i en bil i Bangkok 2004.

Enligt Human Rights Watch har de flesta premiärministrar som styrt landet sedan dess erkänt att myndigheterna var inblandade i bortförandet. Men ingen kropp har hittats och ingen har dömts. Somchais fru Angkhana menar att han kidnappades för att han försvarade personer som anklagade polisen för tortyr.

– Han tystades för att det inte skulle komma fram, säger Angkhana som i dag leder Thailands kommitté för mänskliga rättigheter.

Shui-Meng menar att försvinnanden i den här delen av Asien är ett allt för välkänt mönster liksom att ingen någonsin döms. Hon är besviken på det svaga internationella stödet.

– I dag tycks handeln mellan stater vara viktigare än att stå upp för mänskliga rättigheter. Skarpa uttalanden görs av Europa och av Sverige men det blir bara ord som lätt kan ignoreras och så kan länderna här fortsätta kränka oss medborgare utan några konsekvenser, säger Shui-Meng besviket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".