Raserat hus i skymningen
Arkivbild. Foto: Narciso Contreras/TT.

Skör vapenvila i Syrien inledd

Om vapenvilan håller i en månad ska samtal om politisk lösning hållas
2:08 min

I Syrien trädde en landsomfattande vapenvila i kraft vid midnatt lokal tid och den har i stort respekterats. Men mindre sammandrabbningar har ägt rum utanför Damaskus och i Idlib.

Den ömtåliga överenskommelsen – som om den hålls kan bli ett genombrott – har som mål att leda till regelrätta fredsförhandlingar för en politisk lösning på det brutala inbördeskriget.

"Lugnare än på länge" och "minskat våld" är två av kommentarerna efter den första natten med vapenvila. Men det är inte första gången de stridande lovar att lägga ner sina vapen.

Otaliga gånger tidigare har eldupphör brutits ibland efter bara några timmar, vanligare efter en vecka och i undantagsfallet från förra året då ett eldupphör mer eller mindre respekterades från februari till juni.

Det som är annorlunda den här gången är det som kan vara en vändpunkt i det fula och brutala inbördeskriget, regeringens återtagande av Aleppo.
Ryssland och Iran som helhjärtat stått på president Assads sida har som det ser ut nått sitt viktigaste mål – säkra framgångar för Assads armé.

Olika rebellgrupper som visserligen fortfarande kontrollerar stora delar av landet i yta räknat är ändå stukade efter förlusten av Aleppo, de har inte längre lika mycket att förlora på vapenvila och eventuella fredssamtal.

Vapenvilan omfattar hela Syrien men det finns undantag. I överenskommelsen står till exempel att det som exkluderas är militärhögkvarter i områden som kontrolleras av IS.

Turkiet är garant för att oppositionen respekterar vapenvilan medan Ryssland garanterat att den syriska regeringen och dess allierade lägger ner sina vapen och dessutom slutar med flygbombningar. Både Ryssland och Turkiet ska också övervaka att ingen av parterna försöker tillskansa sig nya områden som de inte kontrollerade innan vapenvilan trädde ikraft.

Om vapenvilan håller i en månad kommer förhandlingar för att hitta en politisk lösning på konflikten att inledas i Kazakstan. Förhandlingar som ska ledas av Turkiet och Ryssland men där FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura kommer att bjudas in för att spela en viktig roll.

Ett stort frågetecken är dock hur arkitekterna bakom avtalet, Ryssland och Turkiet, ska bidra till en politisk lösning när de själva står på olika sidor där Ryssland värnar regeringen och Assad medan Turkiet upprepade gånger har uttryckt att alla framtida lösningar i Syrien måste ske utan Assad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".