USA:S president Barack Obama
USA:s president Barack Obama. Foto: Andrew Harnik/TT

Obama: Vi kan göra mer än så

Utvisade 35 ryska diplomater i går
2:09 min

I den skarpaste reaktionen mot Ryssland sedan kalla krigets slut beslöt USA igår att utvisa 35 diplomater och att införa sanktioner mot underrättelsetjänstemän och företag USA som anklagas för dataintrång i det amerikanska valsystemet.

President Barack Obama sa i ett skriftligt uttalande att alla amerikaner borde vara oroliga över Rysslands agerande.

President Obama har kommit så nära det går att anklaga den ryske presidenten Vladimir Putin för att ha sanktionerat dataintrång med syfte att misskreditera det amerikanska valsystemet.

USA har också protesterat mot trakasserier av sin diplomatiska personal i Ryssland.

Obamas säkerhetspolitiska rådgivare Lisa Monaco kallade Rysslands aktiviteter aggressiva.

"Vi agerar för att visa Ryssland att deras aggressiva agerande leder till konsekvenser", sa Lisa Monaco.

USA:s svar igår, med utvisade diplomater och sanktioner, är inte USA:s hela reaktion, enligt president Obama. Han varnade också för att USA kan göra mer, men inte alltid offentliggöra vad.

Ryssland nekar till anklagelserna. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, som citerar en talesperson för Kreml, kommer Putin att svara på ett sätt som "förorsakar betydande besvär på samma områden".

De ytterligare nedkylda förbindelserna mellan USA och Ryssland ser ut att kunna värmas upp av USA:s näste president.

Donald Trump tror inte på USA:s underrättelsemyndigheter när de pekar ut Ryssland som hackare. Deras bedömning att Ryssland ville hjälpa Trump att vinna presidentvalet ser han som ett försök av de politiska motståndarna att ifrågasätta hans legitimitet.

Trumps rådgivare Kellyanne Conway anklagade Obama igår:

"Det vore olyckligt om han har politiska motiv, men vi kan inte hjälpa att det ofta är så", sa Conway som talade om att Obama vill stänga in Trump, underförstått att göra det svårt för honom att lyfta redan införda sanktioner.

Trump har redan ett motstånd i kongressen där tunga företrädare för republikanerna välkomnar markeringen mot Ryssland och där en del redan talar om att skärpa sanktioner ytterligare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".