Aung San Suu Kyi
Foto: Aung Shine Oo/Lim Huey Teng/TT

Nobelpristagare sätter press på nobelpristagare

Kräver i ett brev att FN stoppar den humanitära krisen rohingyas utsätts för
2:14 min

Pressen mot Burmas ledare fredspristagaren Aung san Suu Kyi blir allt hårdare. 23 personer däribland 13 nobelpristagare kräver i ett brev till FN:s säkerhetsråd att FN agerar för att stoppa förföljelsen av statslösa folkgruppen Rohingyas i Burma.

Närmare 100 har dödats och över 30 000 människor har flytt området efter militärens ingripande efter en attack mot en gränspostering för tre månader sedan

Brevet som är adresserat till säkerhetsrådet beskriver att det som pågår i gränslandet mellan Burma och Bangladesh är en humanitär tragedi och ett brott mot mänskligheten som måste få ett stopp.

Våldet mot rohingyas kan liknas med den etniska rensning som pågick i Rwanda 1994, står det i brevet.

"Det är en sak att gripa misstänkta och ställa dem inför rätta. En helt annan sak att jaga civila människor med helikoptrar, våldta kvinnor, bränna ner byar och till och med kasta spädbarn in i elden", skriver bland annat initiativtagaren José Ramos Horta, Östtimors före detta president.

Andra som skrivit under är bland annat Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu, Malala Yousafzai, och Shirin Ebadi.

Burma har helt förnekat att militären använt överdrivet våld efter oktoberattacken. Men flera människorättsorganisationer har i rapporter beskrivet hur kvinnor systematiskt våldtagits och hur hela byar har bränts ner. Något som bekräftats med hjälp av satellitbilder.

Inga oberoende hjälporganisationer eller journalister har fått tillträde till området. Något som brevskrivarna nu kräver ska ändras.

Aung san Suu Kyi har flera gånger upprepat att det internationella samfundet måste ge Burma tid att lösa sina egna inre angelägenheter, så här sa hon för några veckor sedan till Channel News Asia.

”Detta är en mycket svårlöst och känslig fråga”, sa Suu Kyi.

Det finns extremistiska buddistiska grupper, som Ma Ba Tha-rörelsen, som om Suu Kyi skulle agera i favör till rohingyas kan mana folk ut på gatan i massprotester.

Det skulle å sin sida kunna få militären att ta till den paragraf i författningen som ger dem rätt att ta över ledningen i landet om de anser att landets säkerhet är i fara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".