Läkare i en operationssal. Foto: Jack Mikrut/TT.
1 av 2
Foto: Jack Mikrut/TT.
sineva ribeiro vårdförbundet
2 av 2
Sineva Ribeiro är ordförande för Vårdförbundet. Foto: Susanna Einerstam/Sveriges Radio

Ansträngt läge för sjukvården

Vårdförbundet: Oftast beror det på personalbrist
6:33 min

Det rådde stabsläge på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge på torsdagen, på grund av det höga patienttrycket i kombination med för få vårdplatser.

Stabsläge är ett läge av förhöjd beredskap och trycket på sjukvården ska bero på att influensavågen kommit tidigare än beräknat. Men influensan är bara en minimal del av problemet, enligt Sineva Ribeiro som är ordförande för Vårdförbundet.

– Det är ju allvarligt att det inte finns platser för de som faktiskt behöver vård. Oftast beror det på personalbrist för oftast finns ju vårdplatserna där, det som saknas är kompetensen att vårda. Det drabbar de som vi finns till för, säger Vårdförbundets Sineva Ribeiro.

Irene Svenonius är moderat och tillträdande finanslandstingsråd i Stockholms län säger att influensan kommit flera veckor tidigare än normalt och i samband med jul- och nyårshelgerna som normalt är ansträngda lägen och hon menar att det är den huvudsakliga förklaringen.

– Stabsläge har införts för att snabbt samla ledningen på sjukhuset för att få upp antalet anställda och öka antalet vårdplatser för att lösa sjukvårdsuppgiften för våra invånare, säger Irene Svenonius.

Väntetiden på akuten på Karolinska sjukhuset var upp till ett dygn och samtidigt kom uppgifter om att ett spädbarn skickades hem från sjukhuset och avled några timmar senare.

Men Irene Svenonius anser inte att patientsäkerheten är hotad i Stockholm.

– Nej, patientsäkerheten är inte hotad. Vi har en väldigt god omvårdnad, säger Irene Svenonius.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) håller med Vårdförbundet om att det är personal som saknas.

– Som minister har jag ansvar för att göra något åt problemet, och det gör regeringen också genom att bygga ut antalet utbildningsplatser, vi tillför extra resurser till landstingen och vi försöker ta ett mer strukturellt grepp kring kompetensförsörjningen. Men problemen som är aktua här och nu det måste landstingen lösa och här måste man ta ett större ansvar för planeringen så att personal finns där när personal behöver dem, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".