Varg
Varg Foto: Valeriy Yurko

Högsta förvaltningsdomstolen ger klartecken för vargjakten

1:44 min

Precis som Kammarrätten slog fast förra veckan så ger Högsta förvaltningsdomstolen grönt ljus för vargjakt i vinter.

Högsta förvaltningsdomstolen ger även besked om att förra vinterns jaktkvot på varg i Värmland skulle ha fått skjutits. Den stoppades efter att Förvaltningsrätten i Karlstad underkänt Länsstyrelsens sakskäl till jakten.

– Den här prövningen i efterhand har vi gjort för att få fram ett prejudikat i vägledning för domstolar i framtiden, säger Erik Nymansson som är justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Han tror att licensjakten kan ha effekt på flera områden.

– Vi konstaterar att i Värmland förekommer angrepp mot får och att den täta förekomsten av vargrevir påverkar förutsättningen för älgjakten och löshundsjakten. Vidare kan licensjakten minska människors oro, säger Erik Nymansson.

Beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen innebär att 24 vargar utspridda i fyra län får skjutas från och med måndag.

– Den här domen är säkert vägledande för framtida jaktbeslut med licensjakt, det har ju varit en lång tvistefråga, säger Olof Liberg, docent i viltekologi vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Enligt Olof Liberg så har vargen i Sverige en gynnsam bevarandestatus.

– Den nivån som vi inom forskningen föreslog för ett år sedan på 300 vargar i Sverige och 340 i Skandinavien, den ligger vi långt över i dag, säger Olof Liberg.

Men ett antal miljöorganisationer samt EU-kommissionen håller inte med om att vargen har en gynnsam bevarandestatus i Sverige. Så sent som förra sommaren fick Sverige hård kritik från EU-kommissionen för att man jagade varg trots att arten bedömts som hotad.

– Förmodligen ligger vi på en bra bit över 400 vargar i dag så vi från vetenskapens sida bedömer att den här jakten på 24 vargar på intet sätt skulle hota vargstammen, säger Olof Liberg.

Det är första gången som vargjakten blir ett ärende hos Högsta förvaltningsdomstolen. Domen förväntas därför bli prejudicerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista