Salam Kurda står i sin butik i Husby. Foto: Loukas Christodoulou, Sveriges Radio
Butiksägaren Salam Kurda stänger sin butik i protest mot det dåliga säkerhetsläget i Husby centrum. Foto: Loukas Christodoulou, Sveriges Radio

Butiker i Husby stänger i protest

Butiksägare: Husby centrum kollapsar
1:43 min

Butiksägare i Husby centrum stänger sina butiker under eftermiddagen. Det är en protest för att uppmärksamma brottsligheten i stadsdelen.

De flesta butikerna i Husby centrum kommer att hålla stängt från klockan 13 fram till kvällen. Salam Kurda är en av de lokala butiksägarna som valt att hålla stängt eftersom han anser att stadsdelen måste bli tryggare.

– Vi vill ha flera poliser, resurser och att politiker ska träffa näringslivet och diskutera. Initiativet har tagits upp från oss massor av gånger. Det här centrumet kollapsar på det viset som det är, säger Salam Kurda.

Husby centrum i nordvästra Stockholm har under en lång tid haft problem med butiksstölder och rån. Nu har ungefär 25 företagare från Husbys lokala företagarförening tröttnat på situationen och valt att stänga sina butiker under fredag eftermiddag.

Genom att hålla stängt vill butiksägarna visa hur det kan bli om situationen inte förbättras i stadsdelen.

– Medborgarna kan inte få den service som de behöver. Det finns ingen mat under en tid, inga mediciner, apoteket fungerar inte, vårdcentralen, tandvården allt ska vara stängt, säger Salam Kurda.

Nicklas Andersson är lokalpolisområdeschef i Järva. Han säger att otryggheten i Husby centrum är tydlig för både företagare och privatpersoner, men att situationen är svår. Bland annat har man under hösten varit tvungen att prioritera grova våldsbrott och skjutningar i framförallt Rinkeby och Tensta.

– Men det betyder inte att vi helt har tagit bort resurser från Husby. Vi tar deras situation på jättestort allvar och vi kommer att försöka jobba långsiktigt med den här frågan. Om vi ställer poliser där, så visst, det löser problemet där och då, men vi måste också kunna lämna i framtiden. Så det är ett långsiktigt arbete, säger Niclas Andersson.

Men butiksägaren Salam Kurda ser inte längre någon framtid i Husby centrum och planerar att stänga sin butik för gott.

– När jag sover ska det finnas folk vakna som ska skydda mig som medborgare, som skattebetalare. Och politikerna skiter i det här totalt, säger Salam Kurda

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".