USA:s president Bracka Obama håller tal, liksom hans ryske kollega Vladimir Putin. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Nu utvisar Ryssland 35 amerikanska diplomater. Foto: AP Photo.

USA:s anklagelser: Så hackade Ryssland valet

Tekniska spår pekar på ryska hackergrupper
2:13 min

USA utvisar 35 ryska diplomater och inför sanktioner mot Ryssland. Men det är inte själva valet som hackats, utan anklagelsen gäller särskilt läckt e-post.

USA anklagar Ryssland för att ha försökt hacka valet i november. Men det handlar inte om att någon ska ha tagit sig in i de datorer som används för att lägga röster eller på andra sätt direkt påverka utgången av valet.

Hackerverksamheten utförd av Ryssland riktad mot USA ska ha pågått i ett decennium. Den har riktats brett mot bland annat myndigheter, universitet och privata företag. 

Den mest uppmärksammade situationen som USA knyter till Ryssland är de läckta e-postmeddelandena från personer omkring Hillary Clinton. De spreds på sajter som Wikileaks och DCleaks.

Under hösten rapporterades det om den läckta informationen från e-postkontona mer eller mindre konstant i USA. Det förstärktes av att Wikileaks valde att pytsa ut läckorna lite i taget, till exempel innan viktiga presidentvalsdebatter.

Informationen kommer från flera hack mot Demokraterna. John Podesta, ordförande i Clintons kampanj, fick sitt privata e-postkonto hackat. Democratic National Committee, DNC, som är det styrande organet i Demokratiska partiet hade också flera intrång.

De bevis som har presenterats är främst tekniska spår som lämnats kvar i datorerna som utsatts. Privata säkerhetsföretag som utredde intrången mot DNC har tidigare publicerat mycket av den informationen.

Attackerna knyts av både av USA:s underrättelsetjänst och privata utredare till två hackergrupper. De går under olika namn men vanliga benämningar är APT28 och APT29. Fancy Bear respektive Cozy Bear förekommer också.

Dessa har varit verksamma i många år och följts av ett antal säkerhetsföretag. De anses lyda under ryska myndigheters beskydd och riktar in sig mot mål som Ryssland kan vara intresserat av.

De tekniska spåren har dock sina begränsningar. De kan användas för att peka i en riktning och ge en bild av vem det sannolikt kan vara som ligger bakom. Men de ger inte obestridliga bevis och de svarar inte på hur högt upp i hierarkin det går.

För de privata företagen blir de sista stegen en fråga om analys och bedömning. USA:s underrättelsetjänst kan mycket väl ha mer information från annan underrättelseverksamhet. Men den har inte presenterats offentligt.

Kan valresultatet ha stulits?

Oberoende experter har länge kritiserat de olika tekniska systemen som används för att lägga röster i USA. Genom åren har flera exempel dykt upp där experter kan visa hur valresultat skulle kunna manipuleras. I november väcktes också frågor om det skett i detta val.

J. Alex Halderman, professor i datavetenskap på universitetet i Michigan, har länge kämpat för bättre säkerhet vid valen. Han var en av flera experter som lyfte frågan även detta val, efter att statistiska avvikelser upptäckts i flera delstater.

Det resulterade i en genomgång och delvis omräkning av rösterna i två delstater, Wisconsin och Michigan. Men inga tecken på manipulation eller andra brister har upptäckts.

En aspekt som lyfts fram är att även om det går att hitta brister i flera av systemen som används så är det för komplicerat att ta över ett helt val. Varje delstat kör sina egna varianter och det ses som orealistiskt att någon skulle skaffa sig kontroll över tillräckligt många platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".