Sveriges lagbok
Fler personer kommer att få betala statlig inkomstskatt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nya lagar och regler 2017

Bland annat höjs alkoholskatten
2:10 min

Höjd skatt på alkohol, RUT-avdrag för reparationer av tvättmaskiner, och gratis tandvård för unga upp till 21 år. Det är några av alla lagändringar som börjar gälla från årsskiftet.

Från och med nyårsdagen ändras skatter och nya förordningar träder i kraft. Bland annat höjs alkoholskatten. Det innebär en prisökning på cirka 25 öre för en flaska öl, 95 för en flaska vin och knappt två kronor för en flaska sprit.

Fler personer kommer att få betala statlig inkomstskatt, eftersom skiktgränsen för när statlig skatt ska betalas inte räknas upp lika mycket 2017. Det här var nåt som Vänsterpartiet fick igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.

– Det här är grupper som har tjänat mycket på den borgerliga skattepolitiken, och nu får de i stället bidra lite mer till välfärden.

Mycket dålig förändring anser Moderaternas Elisabeth Svantesson.

– Det är inte vad Sverige behöver, tvärtom måste det bli mer lönsamt att arbeta och utbilda sig, säger hon.

RUT-avdraget utvidgas efter nyår och omfattar reparationer av  tvättmaskiner, kylar, frysar och spisar. Det blir också nästa år billigare att reparera skor, kläder och cyklar när momsen halveras för de här tjänsterna.

Tandvård blir gratis för ungdomar upp till 21 år, och det allmänna tandvårdsbidraget höjs till 300 kronor för personer mellan 65 och 74 år.

Alla som fyllt 85 år får besöka öppenvården gratis.

Flerbarnstillägget höjs för tredje barnet. Samtidigt blir det höjd maxtaxa i barnomsorgen.

Nästa år går det bara att göra avdrag för den del av kostnaden för arbetsresor som ligger över 11 000 kronor per år. I år låg gränsen på 10 000 kronor.

Från slutet av juni nästa år fram till juni 2020 slopas taket för uppskov vid försäljning vid en bostadsaffär.

Adoptionsbidraget höjs nästa år från 40 000 kronor till 75 000 kronor

Jämställdhetsbonusen inom föräldraförsäkringen avskaffas och alla arbetsplatser med fler än 10 anställda måste återigen göra årliga lönekartläggningar för att få bukt med osakliga löneskillnader.

– Vi har studier som visar att om man gör det oftare, så ökar man medvetenheten och pressen på att man sätter rättvisa löner, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Annika Karlsson, jämställdhetspolitiska talesperons för Centerpartiet tror inte att det här är rätt medicin.

– Det blir bara extra arbete för de små företagen. Det kommer inte att få det resultat man önskar. Det blir bara plakatpolitik, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".