Kondom
Spridningen av könssjukdomen Gonorré ökar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Experter varnar för att gonorré riskerar bli obotligt

Statsepidmiolog: Det enklaste och säkraste sättet är ju att använda kondom
1:37 min

Könssjukdomen gonorré fortsätter att öka - och nu varnar experter för att sjukdomen riskerar att bli obotlig. En oroande utveckling menar Anders Tegnell statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser nu en oroande ökning av gonorré i hela samhället, i många olika grupper. Och detta i kombination med att bakterien blir mer och mer resistent mot antibiotika och därmed svår eller kanske omöjlig att behandla på sikt är en oroande utveckling.

Spridningen av könssjukdomen Gonorré ökar - i slutet av november i år registrerade Folkhälsomyndigheten en ökning på 90 anmälda fall jämfört med samma tidpunkt förra året. Och nu varnar experter för att sjukdomen riskerar att bli omöjlig att bota i takt med ökningen av multiresistenta bakterier. Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.

– Det allvarligaste scenariot är ju att vi står där helt utan antibiotika som kan påverka gonorrén, för då kan man ju om man inte då är väldigt noggrann med säker sex och liknande se en ganska stor spridning i samhället av den här sjukdomen som skulle få stora följder i form av svårighet att få barn och allvarliga följdsjukdomar hos många människor.

Fler människor testar sig mot gonorré nu sen det blivit mer tillgängligt - i dag går tester att beställa hem enkelt via nätet. Men för att förhindra spridningen krävs bättre kunskap om den sjukdomen, menar Anders Tegnell.

– Det enklaste och säkraste sättet är ju att använda kondom. Har man säkert sex och framför allt skyddar sig med kondom så ger det ett väldigt bra skydd mot gonorré. Så det är det som är det grundläggande som man behöver göra. Den andra delen är ju att det är viktigt att tror man att man har blivit smittad, har man symptom så ska man genast söka läkare och sjukvård så att man kan få hjälp och behandling så fort som möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".