Foto: TT
Foto: TT

Ny lag kan leda till fler skadestånd

Ska verka avskräckande
1:42 min

Det kan bli fler skadeståndsprocesser i Sverige mot företag som ingår karteller och missbrukar sin marknadsställning när en ny lag nu träder i kraft.

Den nya konkurrensskadelagen, som grundar sig på ett EU-direktiv, ska göra det lättare för företag och konsumenter att kräva skadestånd.

– I USA har det här kunnat ske under lång tid, och där har vi sett ett väldigt stort antal skadeståndsprocesser, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket.

– Även om det finns skillnader kan vi nog räkna med att se betydligt fler skadeståndsprocesser även i Europa.

Tidigare har företag som missbrukat sin ställning på marknaden genom att exempelvis ingå karteller främst riskerat böter och dålig publicitet. Möjligheten att som konkurrerande företag eller privatperson tillerkännas skadestånd har varit mer begränsad.

– Den har funnits tidigare, men nu har vi fått ett tydligare regelverk och en hel lag. Det här genomförs på EU-nivå och ska gälla i alla medlemsstater, för att skadelidande ska få full ersättning för den skada de lidit från kartellbildning och annat, säger Per Karlsson.

Det hittills största konkurrensskademålet i Sverige gäller en tvist om bredbandsförsäljning i början på 2000-talet, där Telia riskerar att få betala över 300 miljoner kronor i skadestånd till Tele2 och Yarps för att ha missbrukat sin marknadsställning.

Och i år väntas en stämningsansökan mot europeiska lastbilstillverkare, däribland Volvo, som ingick en priskartell mellan 1997-2011. Det handlar om lastbilsköpare som anser sig ha fått betala överpris för lastbilarna, och det talas om skadeståndskrav på mellan en och 100 miljarder euro.

Per Karlsson tror att vi får se allt fler liknande fall framöver, och att den nya lagen kommer att avskräcka från kartellbildning.

– Jag tror att företagen bör se om sitt hus och beakta risken för skadestånd. Förhoppningsvis leder det på sikt till att man avstår från att bilda karteller, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".