Sedelbyte i Indien
Nästan 90 procent av alla transaktioner i Indien sker med kontanter. Foto: Mahesh Kumar A/TT

Nu är det färdigväxlat på bankkontor i Indien

Premiärminister: Det är mitt ansvar att ta tuffa beslut
1:48 min

Ge mig 50 dagar och det kommer att bli bra sedan, sa premiärminister Narendra Modi när han i början av oktober gav beskedet att landets nästan alla sedlar blev ogiltiga.

Ett försök att komma åt svarta pengar och få in mer i skatt. Men som lett till kaos på många håll i landet. I dag var det sista dagen för att byta de gamla mot nya och Modi håller fast vid att det var ett nödvändigt beslut.

– Det är mitt ansvar att ta tuffa beslut som kanske gör ont kortsiktigt men som blir bra för landet i ett längre perspekliv, sa Narendra Modi i dag.

Nästan 90 procent av alla transaktioner i Indien sker med kontanter och i ett naffs blev över 85 procent av alla sedlar ogiltiga. Vilket ledde till kaos.

Över hälften av Indiens 1,3 miljarder människor har inte ens ett bankkonto och nu blev alla tvugna att ta sig till en bank för att byta sina sedlar. Men det fanns inte tillräckligt med nya pengar vilket gjorde att handeln avstannade och många förlorade sina jobb. Och Indiens centralbank har skrivit ner den förväntade tillväxten med över en halv procent på grund av penningbytet.

Lokesh Patel säljer dagstidningar i Delhi.

– Jag har tappat många kunder. Det är främst de fattiga som inte har några kontanter, säger han till en lokal Tv-station.

Hur mycket av de gamla sedlarna som kommit in finns det ännu inga siffror på.

Många inom regeringspartiet BJP börjar bli oroliga för att väljarna ska visa sin vrede genom att inte rösta på dem i de kommande delstatsvalen nu under våren. Uttar Pradesh med sin 200 miljoner invånare går till val tidigt i vår. En förlust där och det kan bli svårt för Modi att bli återvald vid 2019.

I morgon ska premiärministern hålla nyårstal och det anas att han kommer att komma med löften om ekonomisk hjälp till de fattigaste som en kompensation för det dom förlorat på sedelbytet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".