Misstänkta för dödsmisshandel på fri fot

På måndagen försatte Stockholms tingsrätt de tre män som misstänks för dödsmisshandeln på Kungsgatan i Stockholm på fri fot.

De tre männen, arton och nitton år gamla, har åtalats misstänkta för att ha misshandlat den 29-åriga Marcus Gabrielsson till döds i våras. Detta efter att han hade sagt till dem att inte kissa i en portgång.

Finns andrahandsyrkande
En av de nittonåriga männens försvarsadvokat, Tomas Nilsson, säger att han tror att tingsrättens beslut pekar på att männen inte kommer att fällas för mord.

– Det man kan vara relativt säker på, är att man inte kan fälla för mord eller dråp, det vill säga uppsåtligt dödande. Men sedan fanns det ett andrahandsyrkande från åklagarens sida, att de skulle fällas för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Där måste man avvakta tingsrättens dom, säger han.

Målet har nästan enbart byggt på vittnesuppgifter. Men under rättegången har ett flertal av vittnena haft svårt att med hundraprocentig säkerhet kunna peka ut de tre åtalade.

En av de tre åtalade har erkänt att han sparkat Marcus Gabrielsson men inte mot huvudet.

Inte ändrat uppgifter
Under rättegången ville åklagaren Ann-Marie Bergström peka på att flera vittnen dragit tillbaks vad de tidigare sagt i polisförhör.

– Det är vittnen som har koppling till de tilltalade. De har uppgett olika uppgifter i samband med förundersökning och under förhandlingen. De som de har uppgett i polisförhör, anser jag är de riktiga. De har sedan ändrat sina uppgifter för att skydda de åtalade, säger åklagare Ann-Marie Bergström.

Men det stämmer inte säger Tomas Nilsson.

– Det här är inte ovanligt. I stor utsträckning handlar det om vilka frågor som ställs. Jag tycker att det är direkt missvisande att säga att den här rättegången har präglats av att man har ändrat sina uppgifter, så har det inte varit, säger en av de nittonåriga männens försvarsadvokat, Tomas Nilsson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se