Tredelad bild: Kvinna som räddats på Medelhavet, flyktingläger utanför Aten, linje på stengolv med texten STOP.
Foto: Bram Janssen/TT, Muhammed Muheisen/TT, Tomas Oneborg/TT.

Migration på EU:s agenda både 2016 och 2017

Fler dog i Medelhavet i år än någonsin tidigare
1:59 min

När Malta tar över ordförandeskapet inom EU den första januari fortsätter migration att vara en högt prioriterad fråga. 2016 blev ett turbulent år när det gälllde att hitta lösningar på vad Europa upplever som en flyktingkris.

Det gångna året har kännetecknats av åtstramningar, minskad rörelsefrihet och sifferexercis. Europa utan gränser ersattes av staket, gränskontroller och växande nationalism.

EU:s beslut att dela på ansvaret sinsemellan för syrier, afghaner och irakier visade sig inte undertecknat av alla utan flera länder ville köpa sig fria från människor av utländsk härkomst.

Turkiet med usel hantering av mänskliga rättigheter betroddes av EU att ta hand om just människor. Det har varit ett tungt år för EU att hålla ihop och försöka demonstrera sammanhållning, när resultaten saknas.

I Grekland sitter över 65 000 människor fast i eländiga läger och väntar på besked om sin framtid och flera hundra nya kommer varje vecka. Till Italien kommer sedan i somras ännu många fler. Ungefär 375 000 människor har kommit till de här två länderna, som båda känner sig övergivna av sina EU-kamrater.

När Malta i södra Europa nära Afrikas kust tar över ordförandeskapet står migrationspolitik och säkerhetsfrågor bland de prioriterade områdena på agendan. Ordförandeländer för EU gör ofta prioriteringar som sedan tas över av något mer akut, men nu blir det snarare tvärtom. Migrationen tar över gång efter gång.

Så in på det nya året handlar det åter om kontroll av människor, ytterligare outsourcing av flykting- och migranthanteringen, nu till afrikanska länder och om mottagandet av dem som ändå tar sig in i EU. Människor fortsätter att komma till Europa.

2016 dog fler i Medelhavet än någonsin tidigare, nästan 5 000 människor. Många dog också tidigare, i öknen och på väg mot Europa.

Mer om Flykten till Europa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".