Uppgifter: Spår efter ryska hackare vid elnät i USA

1:26 min

Dramatiken mellan USA och Ryssland fortsätter, och fick nytt bränsle när det i natt kom uppgifter om att ryska hackare tagit sig in i datorer med koppling till det amerikanska elnätet. Högt uppsatta källor i Vita huset uppger för tidningen Washington Post att dataintrånget gjorts av samma ryska hackare som anklagas för att ha försökt manipulera det amerikanska presidentvalet.

Bakgrunden är att samtidigt som USA:s underrättelsetjänster offentligt anklagade Ryssland för allvarliga dataintrång, fick noga utvalda amerikanska institutioner och företag ta del av bevisen.

Vita huset såg till att samhällsbärande företag och organisationer fick tillgång till den skadliga kod som hittats i samband med dataintrången i de amerikanska demokraternas partihögkvarter.

Amerikanska myndigheter uppmanade bland andra kraftleverantörer att leta efter samma kod i sina system, för att få en bättre bild av de ryska attacker som av Vita huset döpts till "Grizzly Steppe".

Det anses helt avgörande för USA:s säkerhet att försöka kartlägga hur långt, djupt och brett ryssarna kommit i sina sajberattacker mot USA, och i natt kom det första svaret.

Samma ryska digitala signaturer har nu hittats i ett elnätsföretag i delstaten Vermont.

Visserligen tycks inte elnätet ha påverkats, men frågorna är många och ställs enligt Washington Post nu med stor oro av Vita huset.

Försökte hackarna skada det amerikanska kraftnätet, eller ville man bara kolla om man kan göra det i framtiden?

Vad skulle hända om stora delar av USA:s elnät stängdes ner, och därmed slog ut väsentliga samhällsfunktioner?

Ryssland anklagas redan för upprepade attacker mot Ukrainas kraftnät, som orsakat flera strömavbrott, men förnekar helt inblandning.

Hittills finns inga kommentarer till uppgifterna från det offciella USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista