Tysklands förbundskansler Angela Merkel sitter vid ett skrivbord med blommor och bakom syns en tysk flagga och en EU-flagga.
I Angela Merkels årliga nyårstal pratade hon om årets terrorattentat i landet, men hon försvarade också flyktingpolitiken. Foto: AFP/TT

Merkel lovordade Tysklands sammanhållning i nyårstal

"Vi är fria, medmänskliga och öppna"
2:33 min

I sitt nyårstal lovordar förbundskansler Angela Merkel sammanhållningen och styrkan som människor i Tyskland har visat under det gångna året som varit präglat av särskilt svåra prövningar. Den största utmaningen är utan tvivel den islamistiska terrorismen sa hon.

– Sedan många år har den islamistiska terrorismen siktet inställt också på oss tyskar och i år har den slagit till här hos oss, sa Angela Merkel och nämnde sommarens angrepp i Würzburg och Ansbach och den hittills värsta attacken, den mot julmarknaden i Berlin förra veckan där 12 människor dödades.

Det är särsklit upprörande, betonade hon, när terrorattentat begås av människor som utger sig för att vara skyddsbehövande men istället missbrukar vår hjälpvilja och hånar dem som verkligen behöver och förtjänar vårt skydd.

Merkel lovordade den gemenskap och tröst människor skänkt varandra och manade till fortsatt sammanhållning mot hatfyllda mördare.

– Hur vi vill leva våra liv bestämmer inte ni, sa förbundskanslern, och riktade sig till terroristerna. Vi är fria, medmänskliga och öppna, fortsatte hon och bemötte också den växande kritik hennes flyktingpolitik har mött under året.

– Bilderna från det sönderbombade Aleppo bekräftar hur riktigt och viktigt det har varit att hjälpa dem som är i behov av skydd.

Inför valåret 2017, som mer än något tidigare kommer att präglas av populism och en utbredd känsla av osäkerhet och desorientering, försvarade Merkel den parlamentariska demokratins styrka – respekten för olika åsikter och kritiska diskussioner, strävan att söka gemensamma lösningar och kompromisser istället för att stänga ute människor.

Merkels försvar gällde också EU.

– Ja, Europa är trögt och besvärligt. Men trots brister och behov av förbättringar ska vi inte låta oss luras av förespeglingar om en bättre framtid bara vi går vår egen väg.

– Utmaningar mot Europa som helhet kan bara lösas gemensamt, fortsatte Merkel och berörde också en allt större internationell roll som vilar på Tyskland, en ledande roll som det ligger i Tysklands intresse att värna, sa förbundskanslern i sitt tal inför det nya året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".