Statistik över antalet influensafall per vecka.
1 av 2
Statistik över antalet influensafall per vecka. Foto: Folkhälsomyndigheten
Bildkollage med en förkyld kvinna som tar en näsduk och Statsepidemiolog Anders Tegnell.
2 av 2
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det osäkert exakt hur många som kommer att drabbas. Foto: TT/Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Fler influensasjuka än vanligt i vinter

"Vi kan förvänta oss en ganska ordentlig influensa i år"
1:35 min

Fler än vanligt kommer troligen att drabbas av vinterns influensa. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten, sedan spridningen av viruset startat ovanligt tidigt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att årets influensa säsong kan bli längre än vanligt och då kommer också fler att drabbas. Men hur många är svårt att förutse.

– Ja, det är svårt att veta. Allmänt sett kan man väl säga att när man har en väldigt tidig start av influensan så brukar det bli en säsong där fler drabbas, eftersom det är en längre period när det är kallt och bra för influensan att spridas. Så vi kan nog förvänta oss att det blir en ganska ordentlig influensa i år. Kanske inte bland de allra värsta, men definitivt inte en mild influensa, säger Anders Tegnell.

I år är det klassisk säsongsinfluensa som sprids, där äldre och människor med kroniska sjukdomar är hårdast drabbade. Barn och gravida klarar sig bättre. Flera sjukhus har redan märkt ett ökat patienttryck, men det är hittills färre som behövt intensivvård jämfört med tidigare år.

Får man symptom som hög feber och värk i kroppen och dessutom tillhör riskgrupperna bör man söka vård i tid, enligt Anders Tegnell. Då finns antivirala mediciner att ta till. Är man i övrigt frisk finns andra goda råd.

– Bland det viktigaste är att man stannar hemma och tar hand om sig, så att man inte träffar en masa andra människor. Framför allt ska man inte träffa släkt och vänner som tillhör riskgrupperna och smitta dem, säger Anders Tegnell.

Nu räknar Folkhälsomyndigheten med att influensaspridningen avtar lite eftersom många håller sig hemma under jul och nyår, men att det kommer en topp i slutet av januari.

Så är det någon idé för den som ännu inte vaccinerats att ta en spruta nu?

– Det är ju aldrig helt och hållet för sent, för det här kommer ju att hålla på i några veckor. Nu har väl vaccinationskampanjerna mer eller mindre avslutats i landet, men det är möjligt att det fortfarande går att bli vaccinerad. Men det tar ju några veckor innan man får riktigt bra effekt av vaccinet, så helst skulle man ha gjort det redan. Och tillhör man någon av riskgrupperna så är det nog bra att ta kontakt med sin läkare och diskutera hur man ska göra med antivirala medel istället, säger Anders Tegnell. 

Relaterat

Mer om Medicin & hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".