Skogsförsäkringar dyrare efter stormen

Stormen över södra Sverige i vintras kommer att betyda dyrare försäkringar för skogsägare. Både Länsförsäkringar och Sockenbolagen, som majoriteten av skogsägarna är försäkrade hos, planerar att höja sina premier efter stormen.

Men skogsägaren Anders Friberg i Krängsberg utanför Vaggeryd har svårt att förstå varför premien måste höjas efter en så unik händelse som Gudrun.

– Det är trettio år sedan det sist blåste av den här digniteten. Så att börja prata om det här som är nästan en enskild händelse, det känns onödigt.

Men är det inte rimligt, att när man har så mycket skador, att man betalar mer för försäkringen?

– Jo, det är rimligt, men det är så långt mellan skadorna som man får försäkringsutfall för. Jag har aldrig utnyttjat den, och jag har ägt skog i tjugo år, säger skogsägaren Anders Friberg.

Minst en halv hektar
För att en skogsägare ska få ersättning från sitt försäkringsbolag måste minst en halv hektar av skogen vara skadad.

Anders Friberg fick sex hektar skog av totalt 160 helt förstörd efter stormen i januari, och han har inte fått besked från sitt försäkringsbolag än om ersättningen.

På Länsförsäkringar kostar det i dag 75 kronor i fast avgift och 8:50 kronor per hektar att försäkra skogen.

Höjningen av premien som länsförsäkringar planerar hänger ihop med att deras utländska återförsäkringsbolag i sin tur höjer sina priser. Samma sak säger man på försäkringsbolaget Sockenbolagen enligt tidningen Dagens Industri.

Måste påverka
Hur stor höjningen blir vet inte Nils Holmström som är försäljningschef på Länsförsäkringar i Jönköping än. Även om det är extremt ovanligt med så svåra stormar som den i vintras, måste även den påverka premien, säger han.

– Premien speglar den risk som man tar, säger han.

Tror du inte att det är färre som försäkrar sig om premien höjs? Det var ju ganska många som inte hade försäkrat sig.

– Jag tror inte att det är premien som gör att man inte försäkrar sig, utan att man inte har räknat med de här skadorna, säger Nils Holmström.

Kommer strunta i försäkringen
Skogsägaren Anders Friberg tror att fler skogsägare struntar i försäkringen om premien höjs. Hur det kommer att påverka honom själv vet han inte än.

– Man får ju sätta sig ner och titta på det, när man får slutnotan, säger Anders Friberg, skogsägare från trakterna av Vaggeryd i Småland.

Maria Rymell, Ekot i Jönköping
maria.rymell@sr.se