Delad bild: En polisman och en polisbåt framför nattklubben vid Bosporen.
1 av 6
Skjutningen inträffade på nattklubben Reina precis vid Bosporen. Foto: Yasin Akgul/AFP/TT, Ozan kose/AFP/TT
Poliser blockerar vägen till platsen där attacken ägde rum.
2 av 6
Poliser blockerar vägen till platsen där attacken ägde rum. Foto: Depo Photos/AP/TT
Sjukvårdare bär en skadad kvinna efter attacken mot en nattklubb i Istanbul under nyårsnatten.
3 av 6
Sjukvårdare bär en skadad kvinna efter attacken mot en nattklubb i Istanbul under nyårsnatten. Foto: IHA/AP/TT
Ambulanser uppradade efter attacken mot en nattklubb i Istanbul.
4 av 6
Ambulanser uppradade efter attacken mot en nattklubb i Istanbul. Foto: IHA/AP/TT
Människor och ambulanser
5 av 6
Människor lämnar området för attacken i Istanbul inatt. Foto: AP/TT.
Människor med flaggor
6 av 6
Istanbulbor med turkiska flaggor firar nyår i distriktet Ortatoy vid Bosporen sent på lördagskvällen. Foto: Emrah Gurel

Många döda och skadade i attack i Istanbul

Över 500 personer befann sig på nattklubben
1:11 min

39 personer dödades i en attack mot en nattklubb i Istanbul i Turkiet i natt. 69 personer vårdas på sjukhus efter att ha blivit skadade. Terrorforskaren Magnus Norell kallar det inträffade för ett terrordåd.

Hundratals människor firade in det nya året på en av Istanbuls populäraste nattklubbar när festen plötsligt avbröts av skottlossning.

En gärningsman, enligt en del uppgifter iförd tomtedräkt, sköt besinningslöst omkring sig inne på klubben efter att först ha skjutit en polis och en civilperson utanför. Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu sa vid sextiden på morgonen att jakten på den misstänkte gärningsmannen fortsätter.

Nattklubben ligger alldeles intill Bosporen-sundet och flera gäster kastade sig ner i vattnet för att undkomma kulorna. Över 500 personer befann sig på nattklubben när gärningsmannen attackerade.

Klubbens ägare säger till den turkiska tidningen Hürriyet att gärningsmannen var beväpnad med ett automatvapen av typen kalasjnikov.

Han säger också att han för omkring en vecka sedan blev informerad av den amerikanska underrättelsetjänsten om risken för att en attack kunde inträffa och därför hade skärpt säkerheten.

I Ekots extrasändning säger terrorforskaren Magnus Norell att skjutningen verkar vara ett terrordåd.

– Turkiska myndigheter har redan klassat det här som ett terrordåd, oavsett vem som ligger bakom. Och det skulle nog jag också göra, med mindre än att det är en fullständigt psykiskt sjuk person som har gjort det, utan någon koppling till något annat.

Han menar att den turkiska regeringen har hamnat i den här sitsen, delvis på grund av sitt eget agerande. 

– Efter kuppförsöket i somras har Erdogan rensat ut även bland poliser och underrättelsefolk. Jag skulle säga att de klart har försvagat sina egna möjligheter att hantera sådana här hot. Många individer som jobbade med just antiterrorfrågor har fått sparken och en del har åkt in i fängelse, säger Magnus Norell.  

I Turkiet har säkerheten varit förhöjd efter flera terrorattacker de senaste månaderna och bara i Istanbul hade omkring 17 000 poliser kommenderats ut för att hålla ordning under nyårsnatten.

15 av de döda ska vara utländska medborgare. Svenska UD följer utvecklingen men säger till Ekot att man än så länge inte har några uppgifter om att några svenskar fanns bland gästerna på nattklubben.

Svenskar som befinner sig i Istanbul uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar och höra av sig till anhöriga.

Vid tiotiden på nyårsdagen kommenterade även Turkiets president Erdogan attacken och kallade den ett försök att skapa kaos i landet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".