Räddningstjänst på turistbåten i Indonesien
Ett hundratal personer räddades. Foto: Dyahfragma/TT

Många döda i brand på turistbåt i Indonesien

Nyårsfirandet förvandlades till en dödsfälla. I båtolycka i Indonesien på nyårsdagen dog 23 människor och 17 personer ska vara skadade, enligt myndigheterna. Ytterligare 17 passagerare saknas fortfarande.

 Olyckan inträffade på båten Zahro Express som transporterade turister till öar norr om den indonesiska huvudstaden Jakarta. Branden utbröt strax efter att båten lämnat Jakartas hamn och tros ha berott på kortslutning i en generator som fick motorn att explodera.

Enligt vittnen spred sig branden snabbt och panik utbröt bland passagerarna. Många ska ha hoppat överbord för att undkomma.

– Jag såg rök och sedan kom det mer och mer. Det var trångt ombord och folk slogs om flytvästarna, säger en kvinnlig passagerare till den lokala tv-stationen Metro tv.

Räddningsarbetare lyckades släcka branden och båten kunde transporteras tillbaka i hamn. 194 personer ska ha räddats.

Enligt myndigheter ska samtliga passagerare ha varit indonesier. Många ska ha varit på väg för att fira nyår bland öarna och det är fortfarande oklart hur många som fanns ombord. Enligt den officiella passagerarlistan befann sig 100 personer på båten, men det egenliga antalet tros vara över 230.

Olyckor på sjön är inte ovanliga i önationen Indonesien, där båtarna ofta är överfulla och utrustade med för få livvästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".