Turkiets president i talarstolen.
Turkiets president lovar att ta till alla tillgängliga medel för att bekämpa terrororganisationer. Foto: Yasin Bulbul/AP/TT

Erdogan: Ska kämpa till slutet

Minst 39 personer dödades när en gärningsman som enligt uppgift var klädd i tomtedräkt sköt urskillningslöst mot gäster på en nattklubb i Istanbul. Turkisk polis jagar en eller flera gärningsmän efter dådet och landets president Erdogan säger nu att Turkiet "ska kämpa till slutet".

Drygt en timme efter tolvslaget öppnade en enligt turkiska medier tomteklädd gärningsman eld utanför den populära nattklubben. Först ska en civilperson och en polis ha skjutits ihjäl, innan mannen gick in och öppnade eld mot slumpmässigt utvalda gäster, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi hade skoj. Helt plötsligt börjar människor att springa. Min man sade åt mig att inte vara rädd, och han hoppade på mig. Folk sprang över mig. Min man träffades på tre ställen, säger klubbesökaren Sinem Uyanik till tidningen Hürriyet.

Hon beskriver att hon sett blodiga människor och att hon lyckats ta sig ut.

– Det var fruktansvärt, säger hon.

Istanbuls guvernör Vasip Sahin säger enligt nyhetsbyrån Reuters att det rör sig om en ensam gärningsman som har genomfört dådet "brutalt och hänsynslöst, genom att skjuta oskyldiga människor som bara var där för att fira in det nya året och ha kul".

Enligt Sahin rör det sig om en ensam gärningsman, medan tidigare uppgifter pratat om två.

– Tyvärr förlorade minst 35 av våra medborgare sina liv. En var en polisman, säger han, och tillägger att 40 vårdas för skador på sjukhus och kallar dådet för en "terrorattack".

Landets inrikesminister meddelade senare på morgonen att antalet döda stigit till 39, varav 15 var utländska medborgare. 21 av de döda har identifierats. Turkisk polis uppges att jakten på gärningsmannen fortsätter.

Enligt turkiska medier ska nattklubben ha haft omkring 500—700 gäster. Panikslagna besökare flydde i panik, en del hoppade ner i Bosporens vatten i samband med attacken.

Många ambulanser och bepansrade polisfordon skickades till platsen och turkiska polisens insatsstyrka gick in i byggnaden för att bland annat söka efter sprängmedel.

Ägaren till Reina, Mehmet Koçarslan, säger till Hürriyet att gärningsmannen var beväpnad med en automatkarbin av kalasjnikovtyp. Han säger att han informerats av amerikansk underrättelsetjänst för sju—tio dagar sedan om risken för en kommande attack, och att säkerheten hade skärpts.

– Och titta vad som sedan hände, säger han, och tillägger att attacken inte kunnat förhindras.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovar i ett skriftligt uttalande att Turkiet kommer att ta till alla tillgängliga militära och politiska åtgärder som krävs för att bekämpa "terrororganisationer och länderna som stödjer dem".

"Turkiet är fast beslutet om att kämpa till slutet mot terrorn och kommer att göra allt som krävs för att garantera säkerheten för sina invånare och skapa fred i regionen", säger han.

Syftet bakom attacken är att destabilisera Turkiet och att skapa kaos i landet, enligt Erdogans uttalande.

"Vi kommer att fortsätta hålla huvudet kallt som en nation och stå ännu mera enade".

Reina är en trendig nattklubb i Istanbul. Dess läge vid Bosporen är enligt klubbens egen utsago ett av de vackraste i staden. Klubben ska genom åren ha besökts av flera celebriteter, bland annat amerikanska skådespelare.

Istanbul, Turkiets största stad, har drabbats av flera blodiga terrordåd i år. 17 000 poliser var utstationerade i staden under natten.

Dådet påverkade också säkerhetsarbetet på andra håll i världen. Både i Los Angeles och i New York ökade bevakningen efter attackerna i Istanbul.

Inga svenskar har dödats eller skadats, såvitt hittills känt, enligt svenska utrikesdepartementet.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats, men generalkonsulatet i Istanbul undersöker och står i kontakt med lokala myndigheter, säger Sara Modin på UD:s presstjänst. 

Fakta: Större terrordåd i Turkiet 2016

10 december: 44 människor dödas när Kurdistans frihetsfalkar (TAK), en utbrytargrupp från den kurdiska PKK-gerillan, slår till med en bilbomb och en självmordsbombare mot en fotbollsarena i Istanbul. Majoriteten av offren är poliser.

20 augusti: 57 människor, varav 34 barn, dödas vid en terrorbombning mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut som ansvarigt.

28 juni: 47 människor dödas och omkring 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

7 juni: Elva människor dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. TAK tar på sig dådet.

13 mars: Omkring 30 människor dödas i ett bombdåd i Ankara.

17 februari: Omkring 30 människor dödas och ett 60-tal skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".