Utanför nattklubben Reina i Istanbul
1 av 3
Blommor har lagts utanför nattklubben Reina. Foto: Emrah Gurel/TT
Istanbul, utanför nattklubben Reina.
2 av 3
Korrespondent Johan-Mathias Sommarström om attentatet i Istanbul Foto: Ozan Kose/TT
Johan-Mathias om skjutningarna i Istanbul
3 av 3
Korrespondent Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio/TT

Blodigt attentat mot nyårsfirare i Turkiet

Hör korrespondent Johan-Mathias Sommarström
2:25 min

I Istanbul dödades minst 39 personer i en attack mot en populär nattklubb natten till söndagen. Jakten på den eller de som utförde dådet pågår fortfarande — och ingen grupp eller individ har tagit på sig attacken.

Turkiets premiärminister Binali Yildirim uppger att gärningspersonen lämnade en pistol på platsen och kunde fly i det kaos som uppstod efter skjutningen, enligt AP.

15 av de döda var utländska medborgare men det finns inga rapporter om skadade eller döda svenskar. Ett 70-tal skadades rapporterar vår korrespondent.

En man förs iväg på en bår, skadad. Han säger till CNN att han är skjuten i benet, att han såg en gärningsman.

I en annan skakig mobilvideoupptagning direkt efter dådet avslöjar paniken hos gästerna. En uppklädd kvinna ligger i en onaturlig vinkel på golvet – runt hennes huvud bildas en pöl av blod – hon lever fortfarande men är svårt medtagen.

Nyårsklockorna hade knappt tystnat. Flera hundra dansande ungdomar var på klubben för att fira in det nya året. Plötsligt kliver en tomteklädd man in i lokalerna och skjuter vilt omkring sig. Innan hade han skjutit en polis som bevakade lokalen och en kvinna som befann sig utanför.

Bilder från attentatsplatsen visar festklädda människor, några döda på golvet, andra skadade, många i chock.

Efter dådet sökte sig anhöriga till platsen för att kontrollera om deras anhöriga klarat sig. En av dem var Cevat Kuscuglu vars släkting jobbar på klubben.

– Vi har inte hört av honom, jag såg på tv vad som hade hänt och kom direkt hit.

Vittnesmål om vad som egentligen hände har varit motstridiga, det har talats om flera gärningsmän men enligt Istanbuls borgmästare ska det röra sig om en gärningsman, som ännu inte gripits.

En stor polisinsats sattes in efter dådet och mängder med poliser genomsökte området men fortfarande är mannen på fri fot. Istanbuls borgmägstare lovar att han snart ska vara gripen. Ännu går inget motiv att finna till attacken men polisen klassar det som ett terrordåd.

Turkiets president Tayyip Erdogan kallar attacken smutsig och säger att målet var att destabilisera Turkiet, något som terroristerna aldrig kommer att lyckas med sa han och lovade att krossa terrorismen.

Nattens attack var utstuderad. Nattklubben är en av Istanbuls mest populära både bland välbärgade ungdomar, turister och affärsmän med bedårande utsikt över vattnet.

Många har länge fruktat att Istanbuls nattliv skulle bli nästa mål för attacker i en stad som förra året drabbades hårt av terrordåd.

Flera som jag pratat med hoppades att 2017 skulle bli vändningen, bli något bättre. Det tog bara drygt en timme innan förhoppningen om frid krossades av en ensam gärningsman på en nattklubb i Istanbul.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".