Fakta: Svenskt-tyskt DNA-utbyte

DNA-utbytet inleddes i Sverige i November 2013. Det kan nu komma att lösa flera grova brott som inträffat bara under 2016.

Det automatiska utbytet startade mitten av december mellan Sverige och Tyskland. För NFC:s del går processen bra. Enligt Ann-Marie Orler, chef vid polisens internationella enhet på nationella operativa avdelning säger att de snart har kopplat upp sig mot alla 14 länder som är möjliga.

I tyska DNA-registret finns det 1 163 000 spår. Av dem är det, spår mot person, där persondata är känd för polisen och spår som man inte kunnat koppla till en individ. 

I det svenska DNA-registret är det totalt 160 000. 

Vilka är de?

– Nederländerna,Finland, Estland, Polen, Litauen och Slovakien,Rumänien, Österrike, Tjeckien och Spanien,Lettland, Slovenien, Ungern och Portugal. Tyskland blir det 15:e landet.

I samband med DNA-utbytet under dem tre senaste åren som lett till att svensk polis har fått en identitet till ett spår är det färre än 2016. Ann-Marie Orler säger att det beror på att de länder som de kopplats upp mot har mindre register än de länder som de kopplade upp mot 2015. 

  • 2013 40 st
  • 2014 371 st
  • 2015 330 st
  • 2016 139 st

Finns det en uppfattning om vad Sverige hunnit bidra med till andra länder?

– De får samma träffar som vi. Vilka träffar de väljer att redovisa vet vi inget om. Det har visat sig att svensk polis kan vara lika intresserade av träffar där en person i svenska registret träffar mot en person i ett annat land eller mot ett spår i ett annat land som de är av att svenska spår träffar mot personer. Därför kan vi inte svara på vilken nytta träffarna haft eller vilka som är mest värdefulla.

Finns det några andra mätbara resultat som utbytet har inneburit?

– Nej. Inga sådana undersökningar har gjorts. Tyskland är uppkopplad mot Österrike, Spanien Luxenburg, Nederländerna Frankrike, Lettland, Rumänien, Slovenien, Litauen, Polen, Ungern, Bulgarien, Tjeckien, Finland, Portugal, Belgien, Estland och Malta, säger Ann-Marie Orler.

Statistik från tysk polis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".