malimigranter på flotte utanför libyens kust
Migranter från Mali utanför Libyens kust sommaren 2016. Foto: Santi Palacios

Oklart om migrationsavtal mellan EU och Mali

"Ord mot ord"
1:54 min

Strax före jul kom nyheten att EU var överens med afrikanska Mali om ett migrationsavtal liknande det som träffats mellan unionen och Turkiet. Men Mali-avtalet är nu ifrågasatt.

EU vill få stopp på migrationen från Afrika genom att träffa avtal med en rad afrikanska länder, som precis som Turkiet ska stoppa strömmen av flyktingar och migranter mot Europa i utbyte mot pengar. Före jul sas det att ett avtal nu var klart.

EU och Mali hade enats om att asylsökande med avslag i Europa skulle kunna skickas tillbaka mot att Mali får pengar.
Nederländernas utrikesminister var nöjd med att kunna avrunda landets period som ordförande i EU med vad han kallade "det första konkreta återvändandeavtalet med ett afrikanskt land".

Inom EU är det i dag viktigt att kunna visa upp steg framåt på migrationsområdet med tanke på alla motgångar hittills.

Men bara några dagar senare förnekade Malis utrikesminister att det existerade en överenskommelse. Det hade aldrig varit tal om att Malis medborgare skulle kunna deporteras från Europa trots ett avslag, sa han.
Ord stod mot ord och spänningar uppstod.

Teori och praktik möts inte alltid inom migrationspolitiken.
Igår visade det sig att Mali vägrat att ta emot två personer deporterade från Frankrike och i stället skickat tillbaks dem till Frankrike. Det fanns inga bevis på deras nationalitet. De kom med papper utfärdade av EU, säger Mali och underkänner proceduren.

I två omgångar har flera hundra malier nyligen blivit återsända från Libyen till Mali, men alltså utan att ha nått Europa. Algeriet har också i december kunnat skicka hem 260 malier.

Om det finns ett avtal mellan EU och Mali, så är det nu satt på prov. Mali ska få pengar för att skärpa sin gränskontroll. Etiopien, Niger, Nigeria och Senegal står på tur för EU och Turkietavtalet utgör modell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".