En person i vita jaktkläder går i en snöig skog med ett gevär över axeln.
Så här snöigt är det inte än i Orsenreviret i Gagnefs kommun, där sex vargar får skjutas. Jaktstarten kan därför komma att skjutas upp. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Snöbrist fördröjer vargjakten

Jaktvårdskonsulent: Vi väntar på snön
11 min

Efter många turer och domstolar, förvaltningsrätt, kammarrätt och slutligen högsta förvaltningsdomstolen, kom beslutet om att 2017 års licensjakt på varg blir av. Men i Dalarna blir det ingen jaktstart som planerat i dag, på grund av snöbrist.

Även i de andra länen som omfattas av licensjakten – Gävleborg, Värmland och Örebro – överväger jaktledarna att skjuta upp jakten. Någon snö ser inte ut att infinna sig under jaktpremiärsdagen.

– Det är kallare väder på gång, men inte så mycket snö i sikte, möjligtvis i Gävleborgs kustland, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Vargen rör sig över väldigt stora områden - ett vargrevir sträcker sig över 1000 kvadratkilometer vilket kräver samarbete mellan de olika jaktlagen. Snöbristen gör det svårt att spåra vargflocken och därför kommer det att dröja innan jakten tar fart.

– Det svåraste är att lokalisera vargarna och det är därför det krävs snö, säger Gunnar Glöersen, jägare och jaktvårdskonsulent i Värmland.   

Senare i veckan kan väderförhållandena bli mer gynnsamma, eller ogynnsamma, beroende på hur man ser på vargjakt.

– Under tisdag kväll, mot onsdag natt kan det passera snö. Även under onsdagsdygnet kan det komma snö och kalluften ligger kvar, så snön kan bli liggande i så fall, säger Lisa Frost.

Totalt 24 vargar i Dalarna, Värmland, Gävleborg och ett område mellan Värmland och Örebro ska få skjutas i årets licensjakt.

– Vargstammen växer med 60-80 vargar om året, så 24 vargar är bara en del av den tillväxten. Det stoppar inte tillväxten, det bromsar lite grann men betyder inte så mycket, säger Olof Liberg, docent i viltekologi vid Uppsala universitet.

Vargjaktsfrågan har varit infekterad under lång tid. Att licensjakt på varg nu blir av får enligt Olof Liberg en konfliktdämpande effekt.

– Det är en signal från myndigheterna till allmänheten, framförallt i vargområden att myndigheterna inte tänker låta vargstammen växa obegränsat i framtiden.   

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".