FN:s säkerhetsråd.
Sverige vill begränsa veto-användningen. Foto: Kena Betancur/AFP

Sveriges första dag i FN:s säkerhetsråd

"Fokus på mjuka frågor"
8:26 min

Nu intar Sverige sin plats i FN:s säkerhetsråd, och inleder årets första månad som ordförande. Fokus kommer att ligga på konfliktförebyggande och på att inkludera kvinnor i fredprocesserna.

Sverige kommer också att arbeta för att införa en uppförandekod i säkerhetsrådet som begränsar veto-användningen, säger Carl Skau, säkerhetssamordnare och ambassadör vid svenska FN-representationen.

En sådan svår fråga är konflikten i Syrien, som lär dominera under Sveriges två år i FN:s säkerhetsråd. Motsättningarna är stora bland de permanenta medlemsländerna, inte minst mellan USA och Ryssland, och de sistnämnda har vid flera tillfällen lagt in veto mot förslag till resolutioner.

Vid sidan om att försöka begränsa vetoanvändningen vill Sverige arbeta för att få in fler kvinnor i fredsprocesser runtom i världen.

Och under den första månaden som ordförande kommer fokus ligga på att stötta FN:s nya generalsekreterare António Guterres, som sagt att han vill att FN fokuserar mer på att förebygga konflikter.

Och trots ett tufft utgångsläge kan små länder göra skillnad i säkerhetsrådet säger ambassadören Carl Skau. Han lyfter fram Nya Zeelands arbete under de två gångna åren och deras roll i resolutionen om Mellanöstern, som bland annat slår fast att israeliska bosättningar på ockuperad mark är olagliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".