Barn cyklar
I åldersgruppen 6-25 år cyklar man nästan 45 procent kortare i dag än i mitten av 1990-talet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Minskat cyklande ska undersökas

"Cykling är bra för folkhälsan"
1:27 min

Cyklandet bland barn och unga har minskat sedan mitten av 90-talet i Sverige. Nu ger regeringen i uppdrag till Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, att ta reda på varför.

– Vi tror att det är bra att cykla. Vi tror att det är bra att barn kan ta sig själva till olika aktiviteter, vi vet att cykling är positivt för folkhälsan, att man får rörelse samtidigt som man övar balans. Så vi ser det som väldigt positivt, också för att om man börjar cyklar i unga år är det sannolikt så att man kanske cyklar mer som vuxen, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Enligt resvaneundersökningar som genomförs av myndigheten Trafikanalys har cyklandet minskat sedan mitten av 1990-talet i Sverige, mest minskar det bland barn och unga. I åldersgruppen 6-25 år cyklar man nästan 45 procent kortare i dag än i mitten av 1990-talet.

Nu vill regeringen alltså ta reda på vad det beror på och vad man kan göra för att vända trenden. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har fram till i november på sig att ta reda på varför cyklandet minskat bland barn och unga och föreslå åtgärder för att vända utvecklingen.

– Vad till exempel kommuner, skolor, olika folkhälsomyndigheter, föreningar kan göra för att bidra till att barn och unga kan cykla mer. Och att man också kan cykla på ett säkert sätt, berättar Anna Johansson.

Redan i våras skulle regeringen ha presenterat en nationell cykelstrategi, men arbetet drog ut på tiden och nu hoppas infrastrukturministern kunna presentera cykelstrategin i januari eller februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".