Inte första gången: Gatuförsäljare plockar upp sina tillhörigheter efter dödliga bombdåd mot en marknad i Sadr City i februari 2016..
Inte första gången: Gatuförsäljare plockar upp sina tillhörigheter efter dödliga bombdåd mot en marknad i Sadr City i februari 2016 (arkivbild). Foto: Ali Abdul Hassan/TT.

Dödssiffran stiger efter bomb i Bagdad

Katja Magnusson: Tragisk vardag för irakier
2:33 min

I Irak uppges minst 30 människor ha dödats av en bilbomb i huvudstaden Bagdad, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Explosionen skedde i Sadr-staden, en stadsdel med övervägande shiitisk befolkning.

Över 30 människor tros ha dödats av en bilbomb i Sadr-staden i Iraks huvudstad Bagdad. Laddningen exploderade på måndagsmorgonen på ett myllrande torg i stadsdelen.

– Det var när människor kom dit, som försökte söka jobb, som bomben detonerade, säger Katja Magnusson. Detta är tyvärr inte något som är ovanligt i Bagdad. Bara i helgen dödades över 30 personer i olika bombdåd.

Efter det aktuella dådet finns det även många skadade, så man befarar att dödssiffran ska stiga.

Jihadistgruppen IS har tagit på sig dådet, och även nyårshelgens attentat i Bagdad, via sin så kallade nyhetsbyrå Amaq.

– De säger då att de attackerat shiamuslimer, säger Katja Magnusson. De har också tidigare under julhelgen attackerat kristna.

– IS ser ju shiamuslimer samt kristna och yazidier som sina fiender, och man har flera gånger påpekat att man kommer att attackera just de här grupperna.

Bedömare räknar med fler attacker just i huvudstaden Bagdad, när IS pressas allt hårdare till exempel i Mosul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".