25 000 civila dödade hittills i Irak

Nästan 25 000 civila irakier dödades de två första åren efter den USA-ledda invasionen i mars 2003 fram tills i mars i år. Detta efter beräkningar av brittiska organisationen Iraq Body Count.

Det har de brittiska organisationerna Iraq Body Count och Oxford Research Group räknat till baserat på 10 000 rapporter i media och från sjukhuspersonal.

John Sloboda från Iraq Body Count säger att det är möjligt att räkna och att det är viljan som saknas.

På tisdagen sköts minst en av dem som håller på att skriva Iraks nya författning till döds av okända gärningsmän i Bagdad. Den senaste veckan rapporterar nyhetsbyråerna om över 310 döda i till exempel bombdåd.

Ingen har vetat antalet
Sådana rapporter kommer i en strid ström som inte verkar sina. Men ingen har vetat hur många civila som egentligen har dött under de två år som kriget pågått.

Den USA-ledda alliansen säger att de har svårt att räkna men Iraq Body Count vill genom rapporten visa att det är viktigt att räkna för att se kostnaderna i form av människoliv som kriget orsakar.

De räknar upp förfärliga siffror. 25 000 civila har dödats, varav hälften i Bagdad och på andra plats kommer Falluja.

1 300 barn döda
USA:s militär säger att de försöker undvika civila offer, ändå har 1 300 barn dödats, 149 politiker och 53 journalister, enligt Iraq Body Count.

De har också tittat på vem som dödat och det vanligaste är att de dödats av USA:s trupper.

På andra plats kom kriminella och på tredje plats, långt efter de båda andra, kom irakiska motståndsmän.

34 om dagen
Sammanlagt dog i snitt 34 civila irakier om dagen under de två första åren efter USA:s invasion. Allra flest dog de två första månaderna, under USA:s chockinvasion.

– Inget som hänt sedan dess kan mäta sig med det, säger John Sloboda från Iraq Body Count.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se