Nya kongressen samlas i USA

2:49 min

I USA i dag samlas för första gången den nya kongressen, som efter valet i november har en republikansk majoritet. Om några veckor tillträder Donald Trump som republikansk president, och sammantaget innebär de nya maktförhållandena i Washington att mycket av den politik som drivits igenom under den demokratiske presidenten Barack Obamas åtta år kan komma att rivas upp. Det gäller inte minst den sjukvårdsreform som många republikaner vill avskaffa.

– Sjukvårdsreformen Obamacare ja – till att börja med är den alldeles för dyr, säger Melody Clarke från North Carolina, en runt 40-årig republikan som är rusig av glad förväntan över vad som nu komma skall i USA, med en republikansk president och med en republikansk kongress.

Högst på hennes politiska önskelista står att Obamacare rivs upp, och det snabbt.

President Obamas sjukvårdsreform har gett drygt 20 miljoner tidigare oförsäkrade amerikaner tillgång till sjukvård, med hjälp av höjda försäkringspremier för bland annat medelinkomsttagare.

– Och det är för dyrt, vår familj har inte råd med Obamacare, säger trebarnsmamman Melody.

Och Melody Clarke's mål delas av den republikanska majoriteten i den 115:e amerikanska kongress som i dag samlas till sin första arbetsdag.

Förutom att avskaffa Obamacare vill republikanerna ta bort en rad lagar och regler inom arbetslivet och på miljöområdet som partiet anser hindrar fri företagsamhet och tillväxt.

Utöver rejäl avreglering och mesta möjliga minskning av myndigheters inflytande, finns förstås republikanska klassiker som sänkningar eller avskaffande av flera skatter i topp på agendan, liksom till exempel slopandet av federala bidrag till de kvinnokliniker som även utför aborter.

Listan är lång, och republikanerna har väntat mycket länge på en verklig chans att driva sin politik, och på att riva upp det mesta som president Obama genomfört, och som han fortsätter att utfärda så kallade presidentdekret kring, även nu under sina allra sista veckor.

Men – och det är ett stort men – även om det är den starkaste republikanska kongressen på 20 år som i dag samlas, så kommer reformerandet sannolikt inte att gå som på räls.

Donald Trump är visserligen vald som republikansk president men har upprepat signalerat avsikter som går mer eller mindre på tvärs mot partilinjen. Det gäller bland annat just Obamacare.

Och utan presidentens signatur kommer kongressens lagstiftningsförslag ingen vart.

Dessutom råder fortsatt djup splittring inom det republikanska partiet på centrala områden som pensionssystem och invandringsreform.

De vitt skilda åsikterna har varit tillfälligt begravda i glädjechocken över novembervalets skrällseger på alla fronter, men lär komma i dagen så snart kongressens kvarnar nu börjar mala.

De fortsatt stukade demokraterna är inte helt utan inflytande i kongressen, och de lär försöka kasta så mycket grus i maskineriet som möjligt, till att börja med genom att in i det längsta förhala senatens godkännande av de personer Donald Trump nominerat till olika ministerposter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista