Bilden visar nyårsraketer som avfyras mitt bland människor vid Möllevångstorget i Malmö. Foto: Jash Doweyko-Jurkowski/TT.
1 av 2
Foto: Jash Doweyko-Jurkowski/TT.
Bilden visar Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö. Han står på Möllevångstorget i Malmö, vid den stora julgranen. I bakgrunden skymtar torgstånd.
2 av 2
Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö. Han står på Möllevångstorget i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Lag mot fyrverkerier behöver skärpas, anser kommunalråd

Antalet som skadas av fyrverkerier minskar stadigt, men ändå behöver varje år 100 personer söka vård för skador orsakade av fyrverkerier.

Efter den här nyårshelgen har många uppmärksammat en film från nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö. På filmen som har spridits på nätet ser man hur fyrverkerier avfyras runt tolvslaget, mitt bland människor på torget. 

Den ihopredigerade filmen är gjord av Jash Doweyko-Jurkowski. Han tycker att den ger en rättvis bild av hur det var på torget.

– Ja, mer eller mindre var det kaotiskt. De människor som klarade sig undan att bli träffade av någonting, de hade nog inte upplevt det som kaotiskt, men jag såg väldigt många människor och kände själv också, som uppfattade det som en kaotisk stämning. Det såg inte alls kul ut för de som utsattes för beskjutningen, säger Jash Doweyko-Jurkowski. 

Enligt Region Skåne var det ovanligt få skadade som sökte hjälp på akuten i Malmö det här nyåret, bara två personer för mindre skador. Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap minskar också antalet personer som skadas av fyrverkerier, bland annat sedan lagstiftningen skärpts, till exempel genom kravet på 18-årsgräns. 

Ändå är det omkring 100 personer varje år som behöver söka vård för fyrverkeriskador. Även om lagstiftningen redan har skärpts tycker socialdemokraten Andreas Schönström som är kommunalråd i Malmö att lagen måste ses över. 

– Vi har de här problemen varje år och vi har dem i hela riket. Det är alltid en diskussion efter nyårsafton. Vi ställer väldigt höga krav med människor som har vapen hemma, men när det kommer till fyrverkerier som kan ha precis samma förödande effekt, så ställs nästan inga krav alls, säger Andreas Schönström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".