Brittisk underrättelsetjänst tog fel

Bara veckor före bomberna i Londons kollektivtrafik som dödade minst 56 människor kom den brittiska underrättelsetjänsten med en rapport där de skrev att det inte fanns någon terrorgrupp med avsikt och kapacitet att attackera Storbritannien.

Om polisarbetet efter attackerna har gått snabbt framåt så ställs nu allt fler frågor om arbetet före.

I en hemlig rapport från gräddan av polisen, underrättelsetjänsten och tullen i Storbritannien görs bedömningen att det i Storbritannien inte finns några grupper som planerar och har kapacitet att attackera landet. Det skriver New York Times som har läst rapporten.

Fler uppgifter
När den kom sänktes bedömningen av terrorhotet mot landet ett snäpp på den sjugradiga skalan. Det ska däremot inte påverkat själva säkerhetsarbetet.

Men nu kommer fler uppgifter som pekar på att de misstänkta funnits i polisens papper före attackerna.

Samtidigt som polisen forslar bort tunnelbanevagnen från Edgeware Road där den äldsta av de fyra, Mohammed Sadique Khan, sprängde sig själv i luften, kommer uppgifter att han dök upp i utkanten av en annan utredning. Då avskrevs han eftersom han inte ansågs utgöra något omedelbar fara.

Överhuvudtaget har det inte bedrivits underrättelsearbete utifrån att det skulle kunna hända attentat mot tunnelbanan eller självmordsbomber, säger en anonym källa till New York Times.

Dessutom har det kommit fram att en som nu är misstänkt för att ha haft med bomberna att göra kom till Storbritannien bara några veckor före attentaten och lämnade landet några timmar innan bomberna smällde.

Fanns på lista
Mannen fanns på en lista över folk man skulle hålla ögonen på, men han kom alltså undan.

Rapporten som New York Times har läst säger också att det faktum att britterna krigar i Irak ökar på hotet för terrorattacker i Storbritannien, något premiärminister Tony Blair förnekar.

Senast på tisdagen höll Tony Blair fast vid att den kopplingen inte går att göra.

– Terroristerna kommer att använda alla ursäkter. I dag är det Irak, innan det Afghanistan. Men den elfte september inträffade före de krigen, sa storbritanniens premiärminister Tony Blair.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se