Mexiko byter ut minister för att möta Trump-hot

2:05 min

I Mexiko beslutar president Enrique Peña Nieto nu att byta ut sin utrikesminister, bara två veckor innan Donald Trump tillträder som USAs president.

Peña Nieto sa i ett tal i går att det kommande året innebär stora utmaningar för den mexikanska ekonomin, som drabbas hårt av att amerikanska företag avbryter sina planerade investeringar i Mexiko.

– Inför maktskiftet i USA har jag instruerat den nye utrikesministern Luis Videgaray att intensifiera dialogen med Donald Trump så att vi kan arbeta konstruktivt tillsammans, sa president Enrique Peña Nieto när han i går meddelade att Mexiko får en ny utrikesminister.

Luis Videgaray var tidigare finansminister, men tvingades avgå under stort rabalder förra året efter att ha organiserat det mycket kontroversiella mötet mellan Peña Nieto och Donald Trump mitt i den amerikanska presidentvalskampanjen.

Då ansågs Videgaray ha begått landsförräderi genom att bjuda in en man som kallat mexikaner för "våldtäktsmän och kriminella", men nu verkar president Peña Nieto anse att det är just Videgaray som kan rädda relationen till Mexikos viktigaste granne och främsta handelspartner.

– Vi står inför många komplexa utmaningar och problem vi måste lösa, sa Peña Nieto i sitt tal igår.

Problemen har börjat hopa sig för Mexiko redan innan Trump ens tillträtt. I tisdags meddelade den amerikanska biltillverkaren Ford att man slopar sin planerade nya fabrik i mexikanska staden San Luis Potosi för att istället utöka produktionen i amerikanska Michigan.

Beslutet är en direkt konsekvens av Donald Trumps återkommande hot mot de amerikanska företag som väljer att investera i Mexiko istället för på hemmaplan.

Även luftkonditioneringsfabrikanten Carrier ställer in sina planer på investeringar i Mexiko. Sammanlagt innebär det att 3 600 nya jobb försvinner.

– Donald Trump utgör en skräckfilm för Mexiko. Och han har inte ens tillträtt än - så vi har bara sett trailern, sa Mexikos centralbankschef Agustin Carstens nyligen i en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista