Kosovos tidigare premiärminister Ramush Haradinaj.
Kosovos tidigare premiärminister Ramush Haradinaj Foto: Visar Kryeziu/AP

Ilska efter gripen ex-minister

1:42 min

Gripandet i Frankrike i går av Kosovos tidigare premiärminister Ramush Haradinaj väcker ilska i Kosovos huvudstad Pristina.
Serbien anklagar Haradinaj för krigsbrott under Kosovokriget i slutet av 90-talet och vill se honom utlämnad.

I Kosovo är frågan om krigsbrott begångna av före detta gerillamedlemmar fortfarande mycket känslig.

Ramush Haradinaj greps i går på en flygplats i östra Frankrike. Han är internationellt efterlyst, anklagad av Serbien för krigsbrott begångna under kriget på 90-talet då han var en av ledarna för UCK-gerillan, Kosovos befrielsearmé, som stred för självständighet från Serbien. Franska myndigheter ska nu ta ställning till om han ska utlämnas till Serbien eller inte.

Haradinaj som under en kort period också varit Kosovos premiärminister, har tidigare friats från anklagelser om krigsbrott i den Internationella domstolen i Haag. Och i går var Kosovos president Hashim Thaci, också han en före detta gerillaledare, snabbt ute och fördömde gripandet.

I Kosovo, som utropade sin självständighet från Serbien 2008, ses gerillakrigarna från 90-talet fortfarande som hjältar trots att många av dem också anklagas för allvarliga brott som mord, våldtäkt och tortyr.

Förra året sade Kosovos parlament ja till att inrätta den första domstolen som enbart ska ta upp brott begångna av medlemmar ur befrielsearmén. Men i Kosovo är motståndet stort och domstolen ses av många som en eftergift till Serbien, som inte erkänner Kosovos självständighet.

Förhandlingarna mellan Serbien och Kosovo om en bättre relation är en förutsättning för bådas strävan mot ett framtida EU-medlemskap. Men i Kosovo anklagas regeringen och president Hashim Thaci för att kompromissa för mycket med landets självständighet. När presidenten det senaste året hedrat serber som mördades under kriget har det väckt protester.

Efter gripandet av Ramush Haradinaj i går sa en företrädare för hans parti Alliansen för Kosovos framtid att det här är resultatet av Kosovoregeringens förhandlingar med Serbien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista