Efter Kompass larm – barnsexanklagade soldater åtalas inte

3:33 min

De sex franska soldater som misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken kommer inte att åtalas. Förre FN-tjänstemannen Anders Kompass, som var den som slog larm, är missnöjd med beskedet.

– Det är ett allvarligt bakslag, framför allt för de utsatta barnen, säger han.

Han tror att detta innebär att det blir svårare att komma till rätta med övergrepp inom FN och bland internationella trupper som är utsedda att skydda civila. 

Det var våren 2015 som Anders Kompass hade fått information om att franska soldater hade köpt sex av barn i utbyte mot mat. Han överlämnade rapporten till franska myndigheter, men blev avstängd som tack – eftersom hans agerande brutit mot reglerna. Han fick senare upprättelse av en FN-domstol som slog fast att det varit fel att suspendera honom. 

Frankrike inledde en förundersökning mot sammanlagt 14 franska soldater.

– Första responsen från Frankrike var ju väldigt positiv, man tog informationen på största allvar, och skickade ner polisundersökare, säger Anders Kompass.

Han har svårt att förstå att det nu inte kommer att väckas något åtal.

– Jag är förvånad över att man under hela den här tiden misslyckats med att få fram tillräckligt bevismaterial för att ställa de ansvariga soldaterna inför rätta. Det handlar om väldigt allvarliga brott: sexuella övergrepp mot minderåriga barn, som man måste ta på största allvar.

Han tror att fallet fått större uppmärksamhet om det hade skett i Frankrike. 

– Nu handlar det om barn i ett av världens fattigaste länder som dessutom var krigsdrabbat när detta hände.

Anders Kompass menar att det faktum att det inte blir något åtal sänder signaler om att det går att komma undan.

– Mina förhoppningar var att Frankrike skulle ha haft möjlighet att gå till botten med det här som en rättsstat och verka som ett gott exempel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista