Hundratals islamister gripna i Pakistan

Uppdaterad 12:30
I Pakistan har över hundra misstänkta militanta islamister gripits. Tillslagen är ett svar på Storbritanniens krav på att religiösa skolor där extremistiska idéer sprids ska stängas.

I flera pakistanska städer, bland andra Lahore, har beväpnad polis på tisdagen och onsdagen slagit till mot så kallade madrasas – religiösa undervisningscentra – som man misstänker ägnar sig åt att sprida extremistisk propaganda.

Pakistans president Pervez Musharraf beordrade i förra veckan en landsomfattande kampanj mot extremism, efter att det blev känt att det fanns kopplingar mellan Pakistan och terrordåden i London för snart två veckor sen.

Stödjer Storbritannien
Tillslagen mot skolorna är avsedda att eliminera dem och det nätverk de tillhör, enligt polisen, och man undersöker nu om det bland de häktade finns några som haft förbindelse med självmordsbombarna i London. Pakistan har lovat Storbritannien fullt stöd i utredningen kring dåden.

Också i huvudstaden Islamabad slog polisen till mot en moské natten till idag, där en koranskola, känd för att stödja en förbjuden extremistisk grupp, huserar. Hundratals protesterande människor samlades utanför moskén och polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna.

Vill ej se USA-styrkor i landet
Offensiven mot extremister och al-Qaidaanhängare i Pakistan pågår även i gränstrakterna mot Afghanistan, där tusentals soldater från den pakistanska armén jagar upprorsmakare som enligt uppgift kommer från olika arabiska länder samt länder i Centralasien inklusive Tjetjenien.

Men trots att president Musharraff stödjer USA i kampen mot terrorism varnar han för att han inte tänker tolerera att amerikanska soldater går ni på pakistanskt område.

Olle Hägg, Bangkok
olle.hagg@sr.se