Trump godtar uppgifter om dataintrång

1:48 min

USA:s blivande president Donald Trump godtar slutsatsen att Ryssland ligger bakom dataintrång i USA. Det säger hans stabschef Reince Priebus till tv-kanlen Fox New.

USA:s underrättelsemyndigheter anser att Rysslands president Vladimir Putin beordrat en rysk kampanj för att misskreditera valsystemet, uppgifter som Donald Trump hittills direkt avvisat eller varit skeptisk till.

Journalisten Chris Wallace på tv-kanalen Fox News ställde frågan.

– Visst, Donald Trump accepterar att enheter i Ryssland låg bakom just det här hackandet, sade Reince Priebus.

Reince Priebus försökte föra över diskussionen till hur dåligt det demokratiska partiet hade skyddat sig mot de dataintrång som bland annat gjorde det möjligt för Wikileaks att publicera intern e-post från demokraternas kampanjledning. Uppgifter som skadade Donald Trumps rival om presidentposten, Hillary Clinton.

Vem klandrar du mest för vad som hänt, frågade Fox Chris Wallace, kritiserar du demokraterna eller kritiserar du Putin?

– Jag förnekar inte vad som hänt, jag kritiserar det främmande makten, Ryssland, sade Reince Preibus.

Efter att ha informerats i fredags om innehållet i den hemligstämplade underrättelserapporten om att Ryssland ska ha försökt undergräva förtroendet för det amerikanska valsystemet och försökt hjälpa Trump till valseger kommenterade den blivande presidenten på Twitter att valutgången inte hade påverkats.

I dag sade hans stabschef Reince Priebus att när Trump fått resultatet av den utredning han begärt själv om cybersäkerhet är det möjligt att han agerar. 

– Rapportens rekommendationer kommer att diskuteras och efter det är det möjligt att Trump agerar, sade Priebus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista